Pēc divarpus mēnešiem politiskās nestabilitātes Francijā iecelta jauna valdība
foto: AFP/Scanpix
Francijas jaunais ārlietu ministrs Žans Noels Baro ir tuvs Makrona sabiedrotais.
Pasaulē

Pēc divarpus mēnešiem politiskās nestabilitātes Francijā iecelta jauna valdība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pēc divarpus mēnešiem politiskās nestabilitātes Francijas prezidents Emanuels Makrons izveidojis jaunu valdību. Par finanšu ministru iecelts 33 gadus vecais Antuāns Armāns, bet Žans Noels Baro kļūs par Francijas ārlietu ministru.

Pēc divarpus mēnešiem politiskās nestabilitātes Fr...

33 gadus vecais Antuāns Armāns, kurš absolvējis Francijas augstākās administrācijas skolu, ieņems Francijas finanšu ministra amatu, aizsardzības ministra amatā paliks Sebastjēns Lekorns, iekšlietu ministra amatā iecelts Bruno Retailū, bet Žans Noels Baro, tuvs Makrona sabiedrotais, kļūs par ārlietu ministru valdībā, kuru galvenokārt veido centristiskās un konservatīvās partijas.

Protams, paliek neatbildēti jautājumi par to, cik jaunā valdība būs stabila un vai tai izdosies caur parlamentu virzīt dažādas reformas. Jaunajai valdībai, kuru vadīs bijušais Eiropas Savienības Brexit sarunvedējs Mišels Barnjē, nāksies saskarties ar grūtu uzdevumu - tai būs jāpieņem 2025. gada Francijas budžets, kā ietvaros tai būs arī jāaizlāpa robs valsts finansēs, kas iespējams novedīs pie nodokļu paaugstināšanas valstī. 

Centriskā valdība de facto ir mazākuma administrācija, un tas nozīmē, ka ministriem būs ne tikai jāpanāk dažādi savstarpēji kompromisi, bet valdībai būs nepieciešamas opozīcijas partiju balsis, lai tās virzītie likumprojekti tiktu pieņemti asamblejā.

Jau ziņots, ka 5. septembrī, divus mēnešus pēc Francijas ārkārtas vēlēšanām, Francijas prezidents Emanuels Makrons premjerministra amatam izvirzīja labēji noskaņoto Mišelu Barnjē. Pēc Francijas ārkārtas vēlēšanām par lielāko politisko spēku valstī kļuva kreisi noskaņoto politiķu alianse. Tomēr neviens no lielākajiem politiskajiem spēkiem vēlēšanās neieguva vairākumu, tādēļ Francija nonāca politiskā strupceļā, nespējot panākt vienprātību premjerministra vai koalīcijas izvēlē.