Ungārija vēlas atteikties no ES migrācijas noteikumiem
foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Ungārijas parlamenta ēka.
Pasaulē

Ungārija vēlas atteikties no ES migrācijas noteikumiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Budapešta, sekojot Nīderlandei, paziņoja, ka ir apņēmusies izstāties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma piešķiršanas noteikumiem. Tomēr maz ticams, ka abas valstis gūs panākumus šajā jomā, raksta DW.

Ungārija vēlas atteikties no ES migrācijas noteiku...

Ungārija, sekojot Nīderlandei, paziņoja par nodomu atteikties no Eiropas Savienības migrācijas noteikumu ievērošanas. Tā trešdien, 18. septembrī, paziņoja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Janošs Boka.

"Ir nepieciešami stingri pasākumi pret nelegālo migrāciju," viņš rakstīja savā lapā sociālajā tīklā X. Tieši tāpēc Budapešta vēlas pieteikties Eiropas Komisijā, lai izstātos no ES patvēruma piešķiršanas noteikumiem. Iepriekš ar līdzīgu pieprasījumu vērsās Nīderlande. Nīderlandē lielākās labēji populistiskās Brīvības partijas (PVV) līderis Gerts Vilders paziņojis, ka "tā ir zīme, ka pūš jauns vējš".

Maz ticams, ka Nīderlande un Ungārija gūs panākumus ar savu iniciatīvu. Šo valstu izslēgšanai no Eiropas Savienības migrācijas sistēmas būs nepieciešama visu 27 dalībvalstu piekrišana.

Ungārijas labēji populistiskā valdība ar premjerministru Viktoru Orbānu priekšgalā jau daudzus gadus īsteno antimigrantu politiku un tādēļ atrodas pastāvīgā konfliktā ar Eiropas Komisiju. Pašlaik Budapešta atsakās izmaksāt Eiropas tiesas uzlikto 200 miljonu eiro sodu saistībā ar tās ierobežojošo politiku attiecībā uz patvēruma piešķiršanu. Tāpēc Brisele vēlas šo naudu atskaitīt no ES nākotnes maksājumiem par labu Ungārijai.