Putins nolēmis "uzpūst" Krievijas armiju: kāds ir jauniesaucamā "portrets"?
foto: AP/Scanpix
Ukraiņu karavīrs./Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
Šodien 06:36

Putins nolēmis "uzpūst" Krievijas armiju: kāds ir jauniesaucamā "portrets"?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas diktators Vladimirs Putins nolēmis palielināt Krievijas bruņoto spēku karavīru skaitu, un tam var būt nopietna ietekme uz agresorvalsts ekonomiku.

Putins nolēmis "uzpūst" Krievijas armiju: kāds ir ...

Kijivas Ekonomikas skolas vecākais ekonomists Bendžamins Hilgenštoks "Business Insider" sacījis, ka "vēl 180 000 cilvēku izstāšanās no darbaspēka sastāva atstās nopietnu iespaidu uz ekonomiku". Pēc Vīnes Starptautisko ekonomisko pētījumu institūta ekonomista Artjoma Kočeva domām, Krievijas darba tirgus cietīs mazāk, ja iesaukšana armijā tiks īstenota mērķtiecīgi. Analītiķis aprakstīja arī okupanta - jauniesaucamā "portretu".

"Pašlaik jauniesaucamos var iedalīt divās grupās: parādos nonākušie cilvēki ar zemu sociālekonomisko statusu un notiesātie," viņš paziņoja. Sarunas biedrs uzsvēra, ka viņi ir vai nu nodarbināti mazāk ražīgās ekonomikas nozarēs, vai vispār nepiedalās darba tirgū.

"Kamēr salikums paliek šo divu grupu robežās, ietekme uz darba tirgu būs ierobežota," piebilda eksperts. Kočevs norādīja, ka jaunsargu papildu piesaiste Krievijas Federācijas Bruņotajiem spēkiem tik un tā būs jauna slodze budžetam. Pēc mediju ziņām, Krievijā armijā tika uzņemts tik daudz ieslodzīto, ka dažus cietumus sāka slēgt, raksta UNIAN.

Septembrī Vladimirs Putins deva rīkojumu palielināt Krievijas armiju par 180 000 cilvēkiem. Diktatora rīkojums stāsies spēkā decembrī. Tādējādi kopējam Krievijas militārpersonu skaitam jāsasniedz 2,38 miljoni cilvēku, no kuriem 1,5 miljoni ir esošie karavīri. Jāatzīmē, ka Krievijas iedzīvotāju vadonis jau ne pirmo reizi palielina Krievijas Federācijas Bruņoto spēku karavīru skaitu pēc pilna apjoma Krievijas iebrukuma Ukrainā (tas notika 2022. gada 24. februārī). 2022. gada augustā diktators pavēlēja "uzpūst" Krievijas militārpersonu skaitu par 137 000, bet 2023. gada decembrī - par 170 000.

Militārais eksperts, lidotājs instruktors, Ukrainas bruņoto spēku pulkvedis rezervists Romāns Svitans uzskata, ka Putina jaunais lēmums par militārpersonu skaita palielināšanu Krievijas armijā neietekmēs situāciju frontē Ukrainā.