Armēnijā novērsts apvērsuma mēģinājums sagrābt valsts varu - sazvērniekus apmācīja militārajā bāzē Krievijā
foto: AFP/PA/Scanpix
Cilvēki pie sienas Armēnijas valdības ēkā piestiprina valsts karogu.
Pasaulē
Vakar 15:31

Armēnijā novērsts apvērsuma mēģinājums sagrābt valsts varu - sazvērniekus apmācīja militārajā bāzē Krievijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Armēnijas Nacionālā drošības dienesta ziņojumā atklāts, ka nesen tika veiksmīgi novērsts mēģinājums uzsākt apvērsumu valstī. Izmeklēšanas komiteja ziņo, ka plāns ietvēra piecu personu, kuru identitātes vēl nav noteiktas, grupu, kas bija iecerējusi sagrābt varu Armēnijā, izmantojot vardarbību.

Armēnijā novērsts apvērsuma mēģinājums sagrābt val...

Saskaņā ar ziņojumu, grupas dalībnieki vervēja citus Armēnijas pilsoņus un Kalnu Karabahas bijušos iedzīvotājus, piedāvājot tiem atlīdzību līdz 220 000 rubļiem (2 310 eiro) mēnesī. Vervētie tika nosūtīti uz Krieviju, kur viņiem tika sniegtas trīs mēnešu apmācības, kas ietvēra iepazīšanos ar smagajām ieroču sistēmām un kaujas prasmju apguvi. Apmācības notika noslēgtā militārajā bāzē "Arbat" Rostovā pie Donas.

Apmācību laikā vervētajiem tika paziņots, ka galvenais mērķis ir atgriezties Armēnijā un gāzt pašreizējo valdību, veicot apvērsumu. Lai nodrošinātu, ka viņi ir piemēroti šādai misijai, vervētajiem tika veikta rūpīga pārbaude, tostarp poligrāfa testi, lai noteiktu viņu personiskās īpašības un politiskos uzskatus, kā arī saistību ar tiesībaizsardzības iestādēm Armēnijā.

Tomēr plāns neizdevās. Daļa vervēto atteicās piedalīties varas sagrābšanā, savukārt pārējiem grupas dalībniekiem neizdevās īstenot savus plānus, jo viņi tika atklāti un arestēti. Šobrīd trīs cilvēki ir arestēti, bet vēl četri ir izsludināti meklēšanā. Izmeklēšana turpinās, lai identificētu un aizturētu pārējos iesaistītos personāžus.

Armēnijas varas iestādes norāda, ka šis incidents atklāj nopietnus riskus, kas saistīti ar ārvalstu militāro ietekmi un mēģinājumiem destabilizēt valsts politisko situāciju. Notikumi liecina par augstu ārējo interešu līmeni, kas cenšas ietekmēt un traucēt Armēnijas iekšpolitiku. Armēnijas drošības dienesti ir uzsvēruši, ka šāda veida darbības ir jāuzrauga un jānovērš, lai saglabātu valsts stabilitāti un drošību.