Pēdējo trīs dienu laikā Jesenīkā, Čehijas Republikā, ir nolijis aptuveni 435 mm lietus, kas izraisījis ārkārtas situāciju valstī.

Plūdi Čehijā, 2024. gada 15. septembris

Pēdējo trīs dienu laikā Jesenīkā, Čehijas Republikā, ir nolijis aptuveni 435 mm lietus, kas izraisījis ārkārtas situāciju valstī. Meteorologi norāda, ...

Pasaulē
2024. gada 15. septembrī, 20:55

FOTO,VIDEO: vētra "Boriss" turpina plosīt Centrāleiropu - bojā gājuši jau septiņi cilvēki

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vētra "Boriss" turpina plosīt Centrāleiropu - Polijā un Čehija tūkstošiem cilvēku palikuši bez elektrības, Austrijā glābšanas laikā bojā gājis ugunsdzēsējs, bet Polija un Rumānija ziņo par vairākiem noslīkušajiem.

FOTO,VIDEO: vētra "Boriss" turpina plosīt Centrāle...

Čehijā upes sasniegušas augstāko līmeni

Saistībā ar Becvas upes ūdens līmeņa bīsamu celšanos, Čehijas valdība aicinājusi visus Troubki ciemata iedzīvotājus evakuēties no savām mājvietām. Valdība šādu lēmumu pieņēmusi, vadoties pēc 1997. gada piemēra, kad nāvējoši plūdi ciematā iznīcināja 150 mājas, nogalinot piecus cilvēkus. Savukārts Silēzijas pilsētas mērs Miroslavs Binārs paziņojis, ka zem ūdens atrodas 80 procenti pilsētas ielu.

Kāds vietējais iedzīvotājs Čehijas austrumos Lipovā-Laznē stāsta, ka "ir manījis pa ielām peldam ledusskapjus un bērnu apavus, piebilstot, ka pilsētā nedarbojas internets un telefoni". "Mēs gaidām, kas notiks tālāk - vai parādīsies savienojums un, vai armija mums palīdzēs," norāda vīrietis. Cits iedzīvotājs stāsta, ka devies uz šo rajonu, lai plūdos sniegtu palīdzību savai ģimenei, tomēr "visi ceļi esot bloķēti un viņš līdz tuvinieku mājām nav spējis nokļūt".

Meteorologi brīdina, ka, lai gan upes Čehijas rietumu pusē lielākoties ir sasniegušas augstāko līmeni, Ziemeļmorāvijā un Silēzijā lielu plūdu risks saglabāsies vēl pirmdien un, iespējams, arī nedēļas pirmajā pusē.

Pēdējo trīs dienu laikā Jesenīkā, Čehijas Republikā, ir nolijis aptuveni 435 mm lietus, kas izraisījis ārkārtas situāciju valstī. Meteorologi norāda, ka lietus turpināsies arī naktī uz svētdienu un pirmdien, kas var izraisīt vēl bargāku ūdens līmeņa celšanos Čehijas upēs. No otrdienas laikapstākļi uzlabosies, tomēr paies vairākas dienas, līdz uz ielām esošais ūdens saplūdīs Eiropas upju sateces baseinos.

Austrijā bojā gājis glābējs

Lejasaustrijas province pasludināta par "katastrofu zonu".

Plūdi Austrijā, 2024. gada 15. septembris

Lejasaustrijas provinces gubernatore Johanna Mikla-Leitnere stāsta, ka, sūknējot kādas ēkas applūdušo pagrabu, bojā gājis kāds ugunsdzēsējs. Viņa norādīja, ka visa ...

Lejasaustrijas provinces gubernatore Johanna Mikla-Leitnere stāsta, ka, sūknējot kādas ēkas applūdušo pagrabu, bojā gājis kāds ugunsdzēsējs. Viņa norādīja, ka visa province ir pasludināta par "katastrofas zonu". Austrijas dzelzceļa OEBB mājaslapa liecina, ka starp Vīni un Lincu vairs nekursē neviens vilciens. Arī valsts galvenā rietumu automaģistrāle A1pie Senpeltenas pilsētas ir applūdusi, līdz ar to no šīs puses slēgta pieeja Vīnei.

Austrijas kanclers Karls Nehammers mikroblogošanas vientē "X" vēsta, ka  "pēdējo stundu laikā situācija ir pasliktinājusies" "Vētras nodarītie kaitējumi federālajās zemēs ir ļoti nopietni," norāda kanclers.

Saksija gatavojas plūdiem

Kopš ceturtdienas ciklons atnesis spēcīgu vēju un neparasti spēcīgas lietusgāzes daļai Austrijas, Čehijas, Ungārijas, Rumānijas un Slovākijas. Plūdos Rumānijā gājuši bojā pieci cilvēki, Polijā viens un Austrijā viens cilvēks. Saksijas varasiestādes šodien brīdināja, ka ūdens līmenis Elbā pie robežas ar Čehiju sasniegs kulmināciju otrdienas pēcpusdienā. Prognozes liecina, ka ūdens līmenis varētu sasniegt 7,5 metrus, ar ko pietiek, lai izsludinātu reģionā augstāko trauksmes līmeni.

Ja ūdens līmenis pieaugs ievērojami, aizsprosti var pārplūst vai sagrūt, brīdināja Saksijas Plūdu centrs, norādot, ka tādā gadījumā plūdi var apdraudēt cilvēku dzīvību. Applūšana draud arī Drēzdenei, kas atrodas pie Elbas. Drēzdenes vēsturisko centru plānots aizsargāt pret plūdiem ar mobilām barjerām, kuras tiks uzstādītas pirmdien. Drēzdenes varasiestādes arī steidz pirms plūdiem novākt sabrukušās Karolas tilta daļas. Tilts pār Elbu daļēji sabruka naktī uz trešdienu. Negadījumā neviens cilvēks necieta.