Pēc Putina draudiem Lielbritānijas premjers paziņo par nevēlēšanos karot ar Krieviju
foto: Zuma / SplashNews.com/ Vida Press
Apvienotās Karalistes premjerministrs Kīrs Stārmers.
Pasaulē
2024. gada 13. septembrī, 14:44

Pēc Putina draudiem Lielbritānijas premjers paziņo par nevēlēšanos karot ar Krieviju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lielbritānijas varas iestādes nevēlas iesaistīties karā ar Krieviju Ukrainā, taču ir apņēmušās atbalstīt Kijivas tiesības uz pašaizsardzību, paziņojis britu premjers Kīrs Stārmers.

Pēc Putina draudiem Lielbritānijas premjers paziņo...

Tā viņš atbildējis uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina teikto, kurš piedraudējis, ka uzskatīs Ukrainas triecienus ar Rietumu tālšāvēju ieročiem Krievijas teritorijā par tiešu NATO dalībvalstu iesaisti karā, raksta "The Moscow Times". "Mēs nemeklējam nekādu konfliktu ar Krieviju, tas ne mazākajā mērā neietilpst mūsu plānos. Bet viņi uzsāka šo konfliktu, un Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību,” sacīja Stārmers. Viņš uzsvēra, ka Krievija rīkojas "nelikumīgi" un pati "var nekavējoties izbeigt šo konfliktu".

Tāpat Stārmers paziņojis, ka gatavojas apspriest Ukrainas atbalstu ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Vienlaikus viņš paziņoja par nodomu skart stratēģiju, "ne tikai taktiku".

Pēc "The Times" avotu ziņām, ASV atļaus Ukrainai izmantot britu un franču tālšāvēju raķetes triecieniem Krievijas teritorijā, taču atteiks izmantot savu analoģisko bruņojumu - raķetes ATACMS. Tādējādi Baidens cer izvairīties no turpmākās konflikta eskalācijas.

Putins apgalvoja, ka Kijiva nevar izmantot Rietumu raķetes pati - tam viņam nepieciešami izlūkošanas dati no Rietumu satelītiem. Tāpat, pēc viņa teiktā, lidojuma uzdevumus tālšāvēju raķešu sistēmās veic tikai šo ieroču ražotāja valsts militārie speciālisti.

"Un tāpēc nav runa par to, lai ļautu Ukrainas režīmam ar šiem ieročiem dot triecienus Krievijai vai neatļaut. Runa ir par to, lai pieņemtu lēmumu, ka NATO dalībvalstis tieši piedalās militārā konfliktā vai nē," uzsvēra Putins. Tikmēr, pēc "ABC News" avota datiem, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nodevis ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam mērķu sarakstu Krievijas teritorijā triecieniem ar tālšaujamajiem ieročiem.

Vienlaikus ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins iepriekš norādījis, ka Rietumu raķetes Ukrainai daudz nepalīdzēs, jo Krievija ir sagatavojusies iespējamiem triecieniem un jau pārvedusi 90% savu lidmašīnu, kas piedalās Ukrainas pilsētu bombardēšanā, uz lidlaukiem ārpus šo sistēmu sasniedzamības robežām.