Zivju zupa uz ugunskura skandināvu stilā
foto: Shutterstock
Zivju zupa uz ugunskura skandināvu stilā
Zupas
Vakar 12:00

Zivju zupa uz ugunskura skandināvu stilā

Māca Vecrīgas pusdienu vietas Spināti un sviests saimniece Ieva Salmane. Tam nav zinātniska izskaidrojuma, tomēr ēdiens, kas taisīts uz dzīvas uguns, vienmēr garšo labāk. Sevišķi – uz ugunskura uguns. Un zupu pagatavot uz ugunskura ir patiešām viegli. Protams, to var gatavot arī virtuvē uz plīts, bet kāpēc neizmantot vasaru un tās sniegtās iespējas ēst brīvā dabā?Šī ir bagātīga, bieza, sātīga zupa, pēc kuras nekāds otrais ēdiens vairs nelīdīs iekšā.

Pagatavošana

60 min8 porcijas
1

Katlā uz ugunskura uzvāri ap 3 l ūdens. Ieliec laša asakas un uzvāri. Noputo, pieliec lauru lapas, piparus un sāli. Noplūkā diļļu lapiņas un atstāj tās vēlākam, bet kātus pievieno buljonam. Vāri uz mērenas uguns aptuveni 45 minūtes. Ar putu karoti izzvejo asakas un diļļu kātus. Ja ir pacietība, noskrubini no asakām palikušo zivs gaļu un atstāj, lai vēlāk pievienotu zupai.

2

Kamēr vārās buljons, nomizo seleriju, kartupeļus, sagriez nelielos kubiņos. Puravu pārgriez šķērsām, izmazgā un sagriez nelielos posmiņos. Zivs fileju sagriez karotē paņemamos gabaliņos. Pētersīļus ar visiem kātiem sīki sakapā.

3

Seleriju un kartupeļus liec buljonā un vāri gatavus. Ļauj kartupelim nedaudz pajukt; tas ietumēs zupu. Tad pievieno puravu, zivi un ļauj zupai uzvārīties.

4

Zupai pielej saldo krējumu, pievieno sakapātas dilles un pētersīļus. Uz smalkas rīves pierīvē citrona miziņu un pievieno arī tā sulu. Uzvāri un pagaršo, vai nevajag papildināt sāli, piparus vai citronu. Pasniedz ar riecienu maizes.