Saldā desa ar sāļajiem krekeriem
foto: Shutterstock
Saldā desa ar sāļajiem krekeriem
Saldumi
2025. gada 14. maijā, 10:00

Saldā desa ar sāļajiem krekeriem

Par saldo desu šo desertu, kas pagatavojams bez vārīšanas un cepšanas, mēdz dēvēt pie mums. Citur to sauc par auksto suni, auksto ezi, šokolādes desu, turku salami, melno Pēteri utt. Šis ir ļoti iecienīts gardums ar vismaz pusotra simta gadu senu vēsturi. Savi varianti tapuši gan Itālijā, gan Lielbritānijā, gan Skandināvijas zemēs, gan Vācijā, kur 1920. gadā tikusi publicēta oficiālā pamatrecepte – šokolādes kūka no Leibnica firmas cepumiem. Starp citu, saldā desa jeb aukstais suns bijis arī britu prinča Viljama kāzu tortes pamatā: bez visa pārējā - tā gatavota no 1700 cepumiem un 17 kilogramiem šokolādes.

Pagatavošana

30 min14 porcijas
1

Katliņā sakarsē pienu un maisot izkausē kokosriekstu taukus.

2

Šokolādi sakapā un karsta ūdens peldē izkausē. Iejauc piena maisījumā un iemaisi arī pūdercukuru un kakao.

3

Riekstus sakapā.

4

Garenā kēksa veidnē ieklāj cepampapīru. Ieliec krekeru kārtu un viegli pārkaisi ar sakapātiem riekstiem. Virsū pildi šokolādes maisījuma kārtu.

5

Pēc tam atkal liec krekerus, uzber riekstus un iepildi maisījumu. Turpini, līdz produkti ir izlietoti, – tā, lai virskārtā būtu rieksti.

6

Vismaz uz 7–8 stundām ieliec ledusskapī.

7

Ar asu, robotu maizes nazi sagriez šķēlēs.