Harissa pasta
foto: Shutterstock
Harissa pasta
Mērces
2025. gada 23. janvārī, 10:00

Harissa pasta

Harissa pasta ir radusies Ziemeļāfrikā, kur to plaši izmanto vietējo tautu virtuvēs. Pastas asums atkarīgs no izmantotajiem čili pipariem. Visbiežāk izmanto poblano, fresno un serrano čili, bet pasta labi sanāk arī no mūsu lielveikalos pieejamajiem sarkanajiem vai zaļajiem čili. Ja gadās atrast, noteikti vajag pamēģināt guajillo un ancho čili piparus, kas ir maigāki, bet ļoti aromātiski. Ja izmanto kaltētus čili, iepriekš tos izmērcē un pievieno, kad pastu blendēsi. Harissa pasta iederas tortilju pildījumā, sātīgajā brokastu ēdienā šakšukā, putnu gaļas marinādēs, burgeru gaļā vai salātos. Pavisam ātri un vienkārši var pagatavot izcilu mērci grilējumiem – sajauc grieķu jogurtu ar karotīti šīs pastas. Gatavojot pēc īs receptes, iegūsi 0,75 ml pastas.

Pagatavošana

50 min
1

Pārgriez paprikas uz pusēm un izņem sēklas. Liec līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 20–25 minūtes, līdz miziņa apmelnējusi un paprika mīksta. Ieliec bļodā un pārsedz ar plēvi. Kad nedaudz atdzisušas, noņem miziņu.

2

Koriandru, kumīnu un ķimenes uz sausas pannas mērenā temperatūrā apgrauzdē, līdz garšvielas kļuvušas ļoti aromātiskas un sākušas mazliet brūnēt. Ber piestiņā un rūpīgi samal pulverī.

3

Sīpolu, ķiploku un čili notīri un sīki sagriez. Lej pannā eļļu un cep tos mērenā karstumā apmēram 8 minūtes, kamēr karamelizējas. Pievieno tomātu pastu un turpini cept vēl 2 minūtes.

4

Liec blendera traukā papriku, garšvielas, saceptos dārzeņus, laimu sulu un smalki rīvētu miziņu, sāli un cukuru. Sablendē gludenā masā. Ja pasta šķiet par biezu, pievieno vēl mazliet olīveļļas. Ledusskapī var uzglabāt 3 nedēļas.