foto: no privātā arhīva
Kūkas
2022. gada 20. jūlijā, 16:15

Grieķu citronkūka Jura Kaukuļa versijā

Grupas "Dzelzs vilks" līderim Jurim Kaukulim patīk darboties virtuvē. Žurnālam "OK!" viņš atklājis savu grieķu citronkūkas recepti. Stāsta Kaukulis: "Svarīgi, ka kūka netiek cepta, tā ir svaiga, ne pārāk salda, ļoti līdzsvarota, citronīga. Un odziņas tai piestāv. Ar tām var izveidot sava mīļā cilvēka vārdu, pavasarīgu sajūtu, vasaras sauli, vārdu sakot, izpausties mākslinieciski. Oriģinālajā grieķu receptē pie putukrējuma liek cukuru, esmu izmēģinājis – labāk bez. Man no šī daudzuma sanāk divas kūkas, tā arī parasti taisu, varbūt tāpēc, ka esam lieli ēdāji. Taču, ja forma ir lielāka par parasto, sanāks viena. Es visu daru lēnām, nevajag steigties. Kūkai vajag sadzīvot ar visu, jo viņa tajā brīdī dzimst. Kad Dievs taisīja pasauli, viņš mīcīja mālu ar rokām. Neesmu ticīgs, bet esmu dzirdējis, ka tā bija. Tā arī kūka lēnām jāmīca, tad iznāk izcila."

Pagatavošana

1

Stundu vai divas pirms darbošanās iemērcu žāvētas aprikozes ūdenī – lai kļūst mīkstas.

2

Biezpienu ievietoju traukā un ar lielu dakšu to saspaidu.

3

Iecilāju tajā kondensēto pienu – lai masa ir viendabīga.

4

No citroniem izspiežu sulu, to izkāšu, lai nav sēkliņu. Mazi sulas pūslīši var palikt.

5

Iecilāju sulu masā.

6

Uzkuļu putukrējumu un iecilāju kūkā – lai atpūšas.

7

Sasmalcinu aprikozes – iecilāju.

8

Smalkā pulverī sasmalcinu cepumus.

9

Ieberu formas apakšā (to daru ar prieku).

10

Apmēram 70 grādu temperatūrā izkausēju želatīnu.

11

Kad tas izšķīdis, iecilāju masā.

12

Tad nodarbojos ar odziņu likšanu. Varu uzlikt “Juri, tu šodien esi foršs” vai “Pavasaris ir atnācis”. Mūsdienās var novēlēt “Mieru visiem” vai kūkas virsu taisīt zili dzeltenu (tik jāizdomā, no kā, lai krāsas būtu pareizās).

13

Lieku ledusskapī un gaidu līdz rītam. Jo ilgāk stāv, jo garšīgāk.