Skābā gaļa burciņās
foto: Shutterstock
Skābā gaļa burciņās
Konservēšana
2024. gada 30. novembrī, 10:00

Skābā gaļa

Tā dēvētā skābā gaļa ir vācu un austriešu virtuves klasika, kas ulmaņlaikos un vēl agrāk vācu kulinārās kultūras ietekmē bija iecienīta arī Latvijā. Savādais nosaukums radies skābenās garšas dēļ, kādu šis ēdiens iegūst no etiķa vai baltvīna, ko pievieno gaļai vārīšanas laikā. Tradicionāli skābo gaļu pasniedz ar ceptiem kartupeļiem, reizēm piedevās liek marinētus sīpolus un pipargurķīšus. Ja vārīšanai izmanto gaļu ar skrimšļiem, var iztikt bez želatīna, bet, ja grib drošu pārliecību, ka ēdiens patiešām stingri saželēs, tad pievieno želatīnu.Pēc šīs receptes sagatavoto gaļu burciņās var ēst nākamajā dienā vai arī uzglabāt ledusskapī gandrīz mēnesi. Visu varēsi pagatavot 3 stundās un 30 minūtēs, bet vēl būs vajadzīgs iestāvēšanās laiks.

Pagatavošana

210 min6 porcijas
1

Nomizotu pētersīļa sakni, selerijas sakni un 1 burkānu sagriez gabaliņos, puravu – ripiņās. 2 sīpolus nomizo un pārgriez uz pusēm.

2

Lielā katlā liec šķiņķa gabalu, pievieno sagatavotos dārzeņus, pusi garšvielu un 1 tējk. sāls.

3

Pielej 2 l ūdens, lai gaļa būtu pārklāta. Pielej arī 250 ml etiķa un uzvāri. Nosmel putas, uzliec vāku un uz mērenas uguns vāri pusotru stundu. Noņem no uguns, gaļu atstāj katlā līdz nākamajai dienai.

4

Izņem gaļu no katla, novārījumu izkās caur sietu. Gaļu sagriez gabaliņos. Želatīnu iemērc aukstā ūdenī.

5

Nomizo atlikušo burkānu un sīpolu un sagriez plānās ripiņās.

6

Katlā uzvāri 1¼ l izkāstā novārījuma, ieber sīpolus un burkānus un uz lēnas uguns vāri 5 minūtes. Noņem no uguns.

7

Želatīnu izspied un izšķīdini karstajā novārījumā. Pielej 4 ēdk. etiķa, pievieno 1 tējk. cukura, atlikušās garšvielas un sāli.

8

Gaļu, sīpolus un burkānus liec sešās burciņās (370 ml). Pārlej karstu novārījumu un uzreiz uzliec vāciņus. Atstāj, lai atdziest, pēc tam vismaz uz 12 stundām ieliec ledusskapī.