Ābolu tarte ar karameli
foto: Shutterstock
Ābolu tarte ar karameli
Konditoreja
2025. gada 22. februārī, 10:00

Ābolu tarte ar karameli

0

Pasaulē to mēdz dēvēt arī par Tarte Tatin. Leģenda vēsta, ka šī bezgalgardā kūciņa kā jau vairums saldēdienu radusies liktenīgas kļūdas dēļ. Viena no viesnīcnieču Tatēnu māsām, gatavojot parastu ābolkūku, to piemirsa cepeškrāsnī un atcerējās vien tad, kad virtuvē sāka smaržot pēc cukurgailīša… Tā tika likti pamati populārajām tā saucamajām apgrieztajām kūkām. Tagad ābolus mēdz aizstāt ar bumbieriem, cidonijām, persikiem un pat banāniem. Gatavu pasniedz ar putukrējumu, saldējumu vai skābu krējumu.

Pagatavošana

60 min7 porcijas
1

Miltus iesijā bļodā, pievieno cukuru, sāli, izveido bedrīti un tajā ieliec olas dzeltenumu, ielej ūdeni. Kārtīgi samīci, savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz pusstundu.

2

Uz mazas uguns katliņā karsē cukuru, kamēr tas izkūst un karamelizējas, pievieno sviestu, lej ietaukotā apaļā formā, lai atdziest. Ābolus griez 4 daļās, uzņem serdi, kārto uz cukura masas ar miziņu uz leju.

3

Izrullē mīklu aplī, liec virsū āboliem (mīklas aplim jābūt lielākam nekā tartei, maliņas ieloci). Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 35 minūtes.