Cassoulet ar vistu un mednieku desiņām
foto: Shutterstock
Cassoulet ar vistu un mednieku desiņām
Gaļas ēdieni
2024. gada 1. decembrī, 12:00

Cassoulet ar vistu un mednieku desiņām

Sātīgs, sildošs, dvēseli priecinošs ēdiens – cassoulet. Cassoulet ir Dienvidfrancijas virtuves klasika, kura pamats ir baltās pupiņas, vairāku veidu gaļa un desa. Nosaukums cēlies no māla poda cassolette, kurā sākotnēji šo ēdienu gatavoja. Klasiskais gatavošanas process ir ļoti ilgs – pupiņas un gaļu uz lēnas uguns vāra, pēc tam pārliek cepeškrāsnī un sautē zemā temperatūrā vairākas stundas. Krāsnī ēdienu ik pa laikam apmaisa, lai sadrupinātu virspusē radušos garoziņu. Ir pat ticējums, ka jāmaisa septiņas reizes, lai cassoulet izdotos īpaši gards. Taču ir arī vienkāršāks variants. Cassoulet gatavo lielā, vēlams, čuguna katlā tikai uz pavarda vien. Bagātās mājās uz rudens pusi katlā liek zoss un pīles stilbiņus, citās – vistas šķiņķīšus. Papildina ar dažādām desiņām, cūkas mīkstuma gabaliem, burkāniem un citām rudens saknēm.Starp citu, cassoulet mēdz arī pildīt burkās un konservēt, lai mājās allaž būtu rezerve brīžiem, kad nav laika vairākas stundas stāvēt pie plīts.

Pagatavošana

120 min4 porcijas
1

Pupiņas uz nakti iemērc aukstā ūdenī, pēc tam noskalo un notecini.

2

Desiņas sagriez ripiņās. Vistas stilbiņus atdali no šķiņķīšiem un visus gabalus ierīvē ar sāli, pipariem un papriku.

3

Rožkāpostus pārgriez uz pusēm. Nomizotus ķiplokus un sīpolus, kā arī timiāna lapiņas sakapā.

4

Lielā katlā sakarsē eļļu, ieber desiņas un uz straujas uguns maisot apcep 2 minūtes, pēc tam izņem visu no pannas.

5

Pannā karstajās taukvielās ieliec vistas gabalus, apcep pa 5 minūtēm no katras puses un izņem. Ieber sīpolus un ķiplokus un apsautē.

6

Pievieno desiņas, rožkāpostus, pupiņas, pusi timiāna, lauru lapas, tomātus un 250 ml ūdens, sāli un piparus. Virsū liec vistas gabalus. Uzvāri, uzliec vāku un uz nelielas uguns turpini vārīt stundu un 15 minūtes. Noņem vāku un sautē vēl 10–15 minūtes.

7

Sakul krējumu ar citronu sulu, sāli un pipariem, pārkaisi ar atlikušajām timiāna lapiņām. Pasniedz piedevās pie cassoulet.