Kartupeļu biezenis
foto: Shutterstock
Kartupeļu biezenis
Dārzeņu ēdieni
2025. gada 12. septembrī, 12:00

Kartupeļu biezenis

Pagatavošana

1

Nomizotus kartupeļus sagriez gabaliņos, ber verdošā sālsūdenī un vāri, kamēr mīksti. Nokās.

2

Katlā uzkarsē pienu, pievieno sviestu un ļauj izkust. Kartupeļus sastampā. Lej karsto pienu kartupeļos un kul, līdz biezenis ir viendabīgs un gaisīgs.

3

Kas jāņem vērā, lai izdotos garšīga kartupeļu biezputra? * Ne visas kartupeļu šķirnes ir piemērotas biezputras pagatavošanai, labāk der miltainie kartupeļi. * Ja vārītos kartupeļus mīcīsi ar piestu, biezputra būs graudaināka, ja izmantosi presi, tā iegūs smalkāku konsistenci. * Piena un garšvielu iekulšanai biezputrā nezmanto elektrisko mikseri vai blenderi, jo lielajā ātrumā tiek sabojāta kartupeļu šūnu struktūra un putra sanāk lipīga. * Biezputru var papildināt ar dažādām piedevām, un iznāks, piemēram, kartupeļu biezputra ar sakņu selerijām, sarkanajām bietēm, burkāniem, zaļajiem zirnīšiem. Šajos variantos uz 800 g kartupeļu ņem 200 g piedevu.