foto: Lita Krone/LETA
Āfrikas cūku mēris šonedēļ atklāts 15 mežacūkām Latvijā
Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā.
Sabiedrība
2018. gada 19. oktobris, 17:44

Āfrikas cūku mēris šonedēļ atklāts 15 mežacūkām Latvijā

LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 15 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā Latvijā, liecina PVD publiskotā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saslimšana ar ĀCM konstatēta trim mežacūkām Saldus novada Zirņu pagastā, kā arī pa divām mežacūkām Dagdas novada Svariņu pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts arī pa vienai mežacūkai Dobeles novada Bikstu pagastā, Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā, Jelgavas novada Glūdas pagastā, Kuldīgas novada Rendas pagastā, Limbažu novada Skultes pagastā, Madonas novada Liezēres pagastā, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā, Tukuma novada Džūkstes un Slampes pagastos, Viesītes novada Viesītes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēta 777 ar to slimām mežacūkām 82 novada 246 pagastos un vienā pilsētā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.