foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šaha lielmeistare pret rūdītiem bandītiem - prestižs ASV medijs raksta par Danu Reiznieci-Ozolu
ASV medijs raksta, ka Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola šobrīd esot galvenā persona cīņā par Latvijas banku sektora sakārtošanu.
2018. gada 21. septembris, 05:59

Šaha lielmeistare pret rūdītiem bandītiem - prestižs ASV medijs raksta par Danu Reiznieci-Ozolu

Jauns.lv

ASV bāzētais interneta žurnāls Ozy.com veltījis apjomīgu publikāciju Latvijas finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai un viņas darbībai politikā, pievēršoties, kā raksta pats medijs, šaha lielmeistares cīņai ar īpaši sīvu pretinieku – naudas atmazgāšanas sērgu Latvijā.

Publikācijā teikts, ka Latvijas banku sistēma pēdējos gados izpelnījusies nevēlamu uzmanību saistībā ar netīras naudas atmazgāšanu, kura miljardu dolāru apmēros plūdusi cauri Latvijai, nākot no korumpētām, bijušajām PSRS valstīm.

“Šīs valstis vada režīmi, kurus mēs diez vai sauktu par demokrātiskiem,” medijam esot norādījusi pretkorupcijas pasākumu eksperte Liene Gātere.

Rakstā arī minēts, ka aptuveni puse no Baltijas valstīs esošajām 22 bankām vēsturiski ir bijušas atvērtas nerezidentiem, kuri lūko noguldīt savu naudu.

Lieki piebilst, ka šī nauda bieži vien nākusi no šaubīgiem avotiem Krievijā, Ukrainā, Moldovā un Azerbaidžānā, pēcāk nokļūstot galamērķī – Eiropā.

Ministrei priekšā “smags uzdevums”

Kā zināms, šī gada februārī ASV Valsts kases departaments publicēja ziņojumu, kurā Latvijas trešais lielākais aizdevējs – nu jau likvidācijai nolemtā “ABLV Bank” tika apvainota “institucionalizētā naudas atmazgāšanā”.

Tādējādi tika iekustināts process, kura gaitā ātri vien kļuva skaidrs, ka šai bankai, kura koncentrējusies uz nerezidentu apkalpošanu, nebūs lemts izdzīvot.

Pēcāk sekojis nosodījums no tādām vērā ņemamām iestādēm kā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, kā rezultātā ievērojami cietis Latvijas valsts tēls.

“Uzdevums vērst šo visu par labu šobrīd ir piespēlēts nevienam citam kā Latvijas Finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai – harizmātiskai četru bērnu mātei ar nopietnām ambīcijām politikā,” raksta Ozy.com.

“Šahs man ir iemācījis fokusēties uz mērķi,” medijam jokojot teikusi pati ministre.

Stājoties ministres amatā, mantojusi lērumu problēmu banku sektorā

Publikācijā plaši aprakstīts, kā Reizniece-Ozola jau 21 gada vecumā izpelnījusies šaha lielmeistares titulu un skaidrots, ka politikā viņa savulaik startējusi ar vienu vienīgu mērķi – “izvilkt Latviju no purva, kurā to atstājis PSRS režīms un padarīt par turīgu Eiropas valsti ar augstu labklājības līmeni.”

Medijs norāda, ka laikā, kad Reizniece-Ozola kļuva par finanšu ministri, naudas atmazgāšana Latvijā jau bija rūpals ar “saviem spēlētājiem”, nostiprinātām tradīcijām un metodēm. Netīrā nauda plūdusi Latvijā, kura kalpojusi kā pēc-padomju ēras vārti, un tad – tālāk Eiropā.

Daudzus gadus Latvijas bankas, regulatori un tiesībsargājošās iestādes bijušas bezspēcīgas vai neieinteresētas vainīgo apzināšanā un saukšanā pie atbildības, kas šādu sarežģītu noziegumu gadījumos nebūt neesot viegls uzdevums, raksta Ozy.com.

Pieaugot ārvalstu spiedienam, Latvijai bijis jāpieņem lēmums rīkoties. Sarežģītais uzdevums – “vienu pa vienam izravēt” Latvijas banku sektorā iesakņojušos šaubīgos, augsta riska bijušo PSRS valstu klientus.”

Ozy.com vēsta, ka šobrīd mērķis ir panākt, lai līdz gada beigām šāda veida darījumu konti sastādītu ne vairāk kā 5% no kopējā biznesa. Paralēli tam esot jāvairo institucionālā caurskatāmība. Šajā sakarā, kā medijam teikuši gan eksperti, gan pati ministre, esot svarīgi, lai visi iesaistītie – izmeklētāji, prokurori un tiesas pēc iespējas ciešāk sadarbotos.

Reizniece-Ozola gan paudusi ASV medijam, ka Latvija jau ir pierādījusi pasaulei, ka tai pietiek spēka izrauties no sarežģītām situācijām, kā piemēru minot iepriekšējo finanšu krīzi, kuras iespaidā 2009. gada beigās Latvijas ekonomika saruka par 20%, taču jau pēc diviem gadiem sāka uzrādīt stabilas atgūšanās un izaugsmes tendences.

“Katra krīze dod iespēju mācīties un izaugt,” paudusi ministre.

Ozy.com raksta, ka, lai arī starptautiskās institūcijas, visticamāk, uzteiks Reiznieces-Ozolas un Finanšu ministrijas darbu, ne visi ir priecīgi par jauno Finanšu ministrijas uzņemto kursu.

Kā, balstoties uz novērojumiem, raksta ASV medijs, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, atsevišķi Latvijas mediji ir metušies asi kritizēt Reiznieci-Ozolu, apsūdzot viņu korupcijā. Viņai netrūkstot arī oponentu politiķu un partiju rindās.

Runājot par savu nākotni, pati ministre medijam atklājusi, ka, reaģējot uz atkārtotiem sapņiem, kuros nācies krist no liela augstuma, viņa ir apņēmusies kādreiz dzīvē izlēkt ar izpletni.