foto: LETA
CSDD asi kritzē ideju par auto tehnisko apskati servisos
Transportlīdzekļu valsts tehniskā apskate Ceļu satiksmes un drošības direkcijā.
Sabiedrība
2018. gada 17. septembris, 13:38

CSDD asi kritzē ideju par auto tehnisko apskati servisos

Jauns.lv

"CSDD ir mazliet sašutis par Konkurences padomes pētījuma atspoguļojumu gan saņemtajā ziņojumā, gan medijos paustajā informācijā. Tas ir absurdi, ja Eiropas Savienībā ir gandrīz vai 30 dalībvalstis, un piemērs, uz kuru tiek virzīta Latvija, ir Nīderlande un Lielbritānija," komentējot iesniegto iniciatīvu par transportlīdzekļu tehnisko apskašu veikšanu arī sertificētos servisos, RīgaTV24 raidījumā "Mana Balss" teica CSDD tehniskās daļas un sertifikācijas daļas priekšnieks Jānis Liepiņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Liepiņš skaidro, ka Latvijā ieviestā tehniskā apskates sistēma ir ļoti laba un tā nav jāmaina: "Arī citu valstu atbraukušie kolēģi uzskata, ka mūsu sistēma ir viens no paraugiem Eiropas Savienībai gan kvalitātes, gan uzraudzības ziņā. Tad pilnīgi radikāli piedāvāt veikt tehnisko apskati servisos ir absurdi." 

CSDD "Tehniskās apskates nakts" rekords: 15 stundās gandrīz 2000 auto!

Svētdien, 26.augustā Rīgas tehniskās apskates stacijā uzstādīts jauns "Tehniskās apskates nakts" apmeklētības rekords – 15 stundās tika pārbaudīti 1923 auto.

gallery icon
59

"Kā tika minēts, ir trīs valstis: Nīderlande, Lielbritānija un Igaunija. Es atvainojos, varētu kopā ar Račko [Konkurences padomes pārstāvis Jānis Račko] kungu aizbraukt uz Igauniju, aizvest viņu parādīt, ka tā tas nav – tur tieši tā pat ir atsevišķi no servisiem nodalīti uzņēmumi, kas sniedz tikai un vienīgi tehniskās apskates pakalpojumus," Konkurences padomes locekļa Jāņa Račko minēto piemēru atspēkoja Liepiņš.

Diskusijas turpinājumā skaidrojot atbildi uz jautājumu par to, kurš uzraudzīs autoservisu darbību un objektivitāti tehnisko apskašu laikā, ja tirgus tiks atvērts, Jānis Račko pauda, ka tas, visticamāk, būtu jānodrošina CSDD, uz ko Liepiņš pauda diezgan kritisku viedokli: "Šajā situācijā man laikam ir jāmēģina atgriezties pie tā pirmā sevis teiktā, ka CSDD bija sašutis par šādu Konkurences padomes paziņojumu, jo šeit ir tieši tāda situācija: atveram vaļā Konkurences padomes visaptverošo pētījumu, kurā viņi skaidri un gaiši pasaka: "Mums ir viedoklis, dodiet servisiem, bet attiecībā par uzraudzību un visu pārējo mēs nepētījām. Tā nav mūsu kompetence." Tad gribās pateikt, ja mēs iznākam ar tik skaļiem saukļiem, tad varbūt no sākuma vajag papētīt, ko tas maksā un ko tas prasīs, cik daudz līdzekļi būs vajadzīgi, kā būs jāpalielina visas šīs uzraudzības un par cik procentiem palielināsies risks."

"Atverot šo tirgu, kvalitāte mazināsies un to ir pierādījusi arī Zviedrija, savos ikgadējos pētījumos pasakot: "Jā, kvalitāte ir samazinājusies, bet mēs ar šī brīža pārbaudes metodēm nevaram pateikt par cik," raidījumā skaidroja Jānis Liepiņš.