foto: LETA
Finanšu ministrija atrod vairāk nekā pusmiljonu eiro LTV un Latvijas Radio tehnisko problēmu risināšanai
Skats uz Zaķusalu.
Sabiedrība
2018. gada 17. jūlijs, 23:09

Finanšu ministrija atrod vairāk nekā pusmiljonu eiro LTV un Latvijas Radio tehnisko problēmu risināšanai

Jauns.lv / LETA

Finanšu ministrija no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem novirzīs 589 137 eiro Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) ar mērķi risināt VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) Ziņu dienesta un VSIA "Latvijas Radio" (LR) tehniskās problēmas, liecina valdības otrdien pieņemtais rīkojums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No kopējās summas 414 137 eiro plānots novirzīt LTV Ziņu dienesta režijas darbības nepārtrauktības nodrošināšanai, bet atlikušos 175 000 eiro - LR aparātu centrāles nomaiņai.

Kultūras ministrija (KM) rīkojuma projekta anotācijā norādīja, ka, sākot ar 2017.gada vasaru, LTV Ziņu dienesta režijas kompleksa tehnisko problēmu jeb "darbības atteikumu" skaits sāka strauji pieaugt. Šie darbības atteikumi izpaudušies kā, piemēram, "Dienas ziņu" un "Panorāmas" ētera pārtraukumi vai kavēšanās. Vienā no gadījumiem raidījums "Panorāma" kavējies par 20 minūtēm. Tāpat bijuši gadījumi, kad viss ziņu raidījums ticis raidīts ar rezerves saslēgumu jeb "bypass", nodrošinot vien minimāli iespējamo attēla grafisko risinājumu.

LTV Ziņu raidījumu ražošanas procesu nodrošina studijas komplekss, kurš nodots ekspluatācijā 2003.gadā. "Vispārpieņemtā minēto tehnoloģiju izmantošanas prakse paredz ekspluatācijas laiku, kas nepārsniedz desmit gadus. Visi režijas kompleksa ražošanas procesa tehnoloģisko elementu posmi ir fiziski un morāli novecojuši. Minētais apstāklis rada būtiskus draudus iespējamiem darbības atteikumiem jebkurā no tehnoloģiskajiem posmiem pastāvošo savienojumu noguruma un vecuma radītas fiziskas nolietošanās dēļ," norāda KM.

Savukārt LR gadījumā KM uzsver, ka sākotnēji tās valde bija plānojusi iekļaut aparātu centrāles nomaiņai nepieciešamo finansējumu 2019.gada budžeta prioritātēs un sāka nepieciešamās sagatavošanās darbības tehniskās specifikācijas izstrādei un tehnoloģisko risinājumu izpētei. Tomēr nesenie traucējumi, kas rezultējās ar līdz pat 20 minūšu pārtraukumu ētera skanējumā, liecina par neprognozējamu risku centrāles funkcionalitātē un pamato nepieciešamību sākt centrāles nomaiņai nepieciešamos darbus nekavējoties.

KM skaidroja, ka radio aparātu centrāle tās pašreizējā risinājumā darbojas jau 17 gadus, lai gan līdzīgu sistēmu nepārtrauktas ekspluatācijas vispārpieņemtā prakse nosaka to efektīvu lietošanu ne ilgāk kā desmit gadu ilgā laika posmā. Sistēmas ekspluatācija ilgāku periodu ievērojami palielina iepriekš neprognozējamu darbaspēju samazinājumu vai pilnīga zuduma riskus. Turklāt aparātu centrāles tehnoloģiskās komponentes netiek ražotas jau vairāk nekā desmit gadus, tādējādi, to aizstāšanu vai nomaiņu nav iespējams veikt, norāda ministrijā.

LTV un LR apņēmušies piešķirto papildu finansējumu izlietot līdz šī gada 31.decembrim.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās