Kultūra
2018. gada 7. jūlijs, 08:25

Iepazīstieties, šis japāņu koris dzied tikai latviski

Kas Jauns Avīze

Vai pamanījāt, ka dziesmu un deju svētku dalībnieku vidū ir japāņi? Tālajā Uzlecošās saules zemē ir koris Gaisma, kas apgūst repertuāru, iztur atlasi, piedalās gājienā un kāpj uz skatuves Rīgā.

“Koristus vieno mīlestība pret dziedāšanu. Mēs apzināmies, ka latviešiem ir svarīgi dziedāt kopā, bet japāņiem nav tāda konteksta,” Latvijas Radio raidījumā Kā labāk dzīvot stāsta Daiki Horiguči no Japānas.

2008. gadā japāņi viesojās dziesmu svētkos, un jau nākamajā gadā Japānas–Latvijas mūzikas asociācija izveidoja kori Gaisma, kas dzied tikai latviski. Viņus iedvesmoja latviešu mīlestība pret dziedāšanu.

Šogad Gaisma piedalās dziesmu svētku noslēguma koncertā, uzstājās kopā ar citiem koriem 3. jūlijā VEF Kultūras pilī, sniedza solo koncertu 4. jūlijā Anglikāņu baznīcā.

“Esam ļoti pagodināti par iespēju piedalīties, jo apzināmies, ka tas nav starptautisks festivāls, tie ir latviešu nacionālie svētki, kuros nelatvieši var piedalīties,” teic Horiguči.

Viņš pats par latviešu valodu ieinteresējies, jo ir valodnieks, kad izdzirdējis pirmo reizi, šķitis, ka runā vāciski. Abas mūsu tautas vienot varētu atturība, tikai latvieši varētu būt vēl smaidīgāki, taču Horiguči novērojis, ka pakāpeniski tas mainās. Un japāņiem no latviešiem vajadzētu aizgūt ziedu dāvināšanas kultūru.

Dziesmu un deju svētku atklāšanas dienas noslēgums - emocionāls un sirsnīgs koncerts dalībniekiem

gallery icon
268