foto: LETA
FOTO, VIDEO: pie Saeimas piketē pret aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas
Pie Saeimas notiek protesta akcija pret aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas.
Sabiedrība
2018. gada 21. jūnijs, 08:40

FOTO, VIDEO: pie Saeimas piketē pret aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas

Jauns.lv / LETA

Šodien Saeima trešajā galīgajā lasījumā skatīs likumprojektu par grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz virkni izmaiņu, tostarp aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas, liecina Saeimas darbakārtība, tāpēc pie Saeimas notika pikets par nedzemdējušu sieviešu tiesībām ziedot olšūnas.

Apmēram 100 cilvēku ar skaļiem saukļiem protestē pret aizliegumu ziedot olšūnas

gallery icon
14

Aicinājumu piedalīties protesta akcijā publiski izteikušas divas jaunizveidotās partijas - "Par" un "Progresīvie". 

Aizlieguma nepieciešamību apšaubījušas daudz un dažādas puses. Reproduktīvās veselības ārstniecības iestādes, kurās tiek veikta medicīniskā apaugļošana, olšūnu ziedošanas aizliegumu nedzemdējušām sievietēm neatbalsta zinātnisku pierādījumu trūkuma, kā arī citu iemeslu dēļ.

"Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle norādīja, ka viņai ir grūti saprast atsevišķu Saeimas deputātu stūrgalvību, virzot likumdošanas normu, kas "pēc būtības neatrisina neko". Tāpat arī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) norādījusi, ka lēmums par olšūnu ziedošanu ir sievietes izvēle, kuru nedrīkst kontrolēt valsts.

Kā norāda protesta akcijas rīkotāji, šī būs trešā protesta akcija pret aizliegumu, un "atkal ir pienācis laiks, kad deputātiem ir jāatgādina - sievietes var pašas lemt par savu ķermeni". Pēc protesta akcijas rīkotāju paustā, pagājuši divi gadi kopš iepriekšējiem protestiem pret nedzemdējušu sieviešu ierobežošanu, taču vakar par likumprojektu atbildīgā Sociālo un darbu lietu komisija atstājusi kādreizējā veselības ministra Gunta Belēviča virzīto, bet esošās veselības ministres Čakšas atsaukto normu.

Organizatori norāda, ka Saeimas deputātiem šodien sēdē būs iespēja šo komisijas lēmumu pārbalsot, tāpēc ar protesta akciju "jāpalīdz" viņiem saprast, ka "sieviete drīkst pieņemt lēmumu ziedot olšūnas arī tad, ja neplāno kļūt par māti", kā arī ka "nedzemdējusi sieviete spēj lemt par savu ķermeni".

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nolēma izskatīšanai trešajā lasījumā nodod likumprojektu par grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz virkni izmaiņu, tostarp aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas.

Lēmums atbalstīt grozījumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā virzīšanu trešajā lasījumā tika pieņemts vienbalsīgi.

Marta sākumā komisija bija nolēmusi virzīt izskatīšanai galīgajā lasījumā parlamentā Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus, kas aizliegs ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm, tomēr vēlāk komisija nolēma turpināt diskusijas šajā jautājumā.

Komisija jau iepriekš vairākkārt spriedusi par šo jautājumu, turklāt šo likumprojektu Saeima iepriekš vairākas reizes izslēdza no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Plāni aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas jau iepriekš raisījuši vairākas protesta akcijas pie parlamenta ēkas. Protesta akcijas rīkotāji uzsvēruši, ka informācija par piketa norises datumu tiks precizēta, tiklīdz tā būs pieejama. Vienlaikus piketa organizatori gatavi rīkot arī jaunus protestus, ja Saeima šo "pretrunīgo un nepamatoto aizliegumu" centīsies ieviest likumā.