foto: LETA
Cilvēki Rīgā nesaprot, kāpēc kļuvis tik grūti izsaukt taksometru. Kas notiek?
Sabiedrība
2018. gada 21. jūnijs, 06:11

Cilvēki Rīgā nesaprot, kāpēc kļuvis tik grūti izsaukt taksometru. Kas notiek?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīdzinieki un Latvijas galvaspilsētas viesi pēdējās nedēļas sūrojas, ka pārāk ilgi jāgaida taksometri. Agrāk pēc izsaukuma taksītis pie namdurvīm vai viesnīcas bija teju pāris minūšu laikā, taču tagad itin bieži nākas dzirdēt, ka mašīna būs jāgaida stundu vai, ka vispār nav brīvu mašīnu.

Taksometru trūkums galvaspilsētā saistīts ar to, ka no 1. jūnija stājusies spēkā jauna kārtība taksometru vadītāju reģistrācijā un daudzi to vēl nav izdarījuši vai vispār nav akreditēti. Līdz ar to samazinājies taksometru skaits. Vienlaikus arī daudzi vadītāji devušies vasaras atvaļinājumos, neskatoties uz to, ka vasaras sezona ir īstais peļņas laiks. Tāpat ielu remontdarbu laikā ir lieli sastrēgumi, kuri braucienu padara ilgāku. Takšu vienkārši nav tādēļ, ka to palicis mazāk. Sevišķi tas jūtams Rīgā, provincē taksometru trūkums nav jūtams.

"Panda taxi" menedžeris Ilmārs Lācers Jauns.lv teica: "Pieļauju, ka kaut kāda sakarība starp taksometru trūkumu un jaunajiem noteikumiem par to vadītāju jauno reģistrācijas kārtību ir. Bet tā jau ir ikgadu, ka vasarā taksometru trūkst. Vasarā to ir mazāk, neskatoties, ka šis ir īstais peļņas laiks, arī taksometru vadītāji vasarā iet atvaļinājumā. Salīdzinot ar periodu pirms jūnija "Panda taxi" vadītāju skaits ir samazinājies par kādiem pieciem desmit procentiem. Domāju, ka jaunā taksometru reģistrācijas kārtība ir atbalstāma. Tā nozare atbrīvosies no vadītājiem, kuri šim amatam nav piemēroti, piemēram, kuriem ir daudz soda punktu".

Savukārt kopbraukšanas platformas "Taxify" pārstāve Līva Pērkone Jauns.lv apliecināja, ka taksometru trūkums galvaspilsētā viennozīmīgi saistīts ar jaunievedumu - Taksometru vadītāja reģistru. Autovadītāji neesot paspējuši vai vispār neesot tajā reģistrējušies un līdz ar to arī pakalpojuma sniedzēju ir mazāk. Pērkone atzina, ka taksometru trūkums tik tiešām ir problēma, ar kuru tagad jāsaskaras brauktgribētējiem.

Jauns.lv jau rakstīja, ka no 1. jūnija taksometru vadītājiem jābūt reģistrētiem Taksometru vadītāja reģistrā. Persona, kurā tajā nebūs reģistrējusies, nedrīkstēs veikt pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili.  Lai vieglā automobiļa vadītājs varētu reģistrēties Taksometru vadītāju reģistrā un saņemt apliecību, jābūt derīgai B kategorijas vadītāja apliecībai un ir jābūt vismaz trīs gadu autovadītāja stāžam; pārkāpumu uzskaites punktu skaits nedrīkst sasniegt astoņus punktus un valsts valodas zināšanas nedrīkst būt zemākas par B1 līmeni pirmajā pakāpē.

Valsts SIA „Autotransporta direkcijas” sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone Jauns.lv informēja:

„Šobrīd Taksometru vadītāju reģistrā ir reģistrēti 2978 autovadītāji. Reģistrācija tiek apstiprināta uz trim gadiem, un šī pakalpojuma maksa ir 50 eiro. Komersantiem, kas nodrošina pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili līdz četrām pasažieru sēdvietām, izsniegtas 135 licences un 190 licences kartītes. Šis pārvadājumu veids no taksometriem atšķiras ar to, ka pakalpojumu var piedāvāt, izmantojot tikai elektronisko sakaru līdzekļus tiešsaistē speciāli izveidotā tīmekļvietnē vai mobilajā aplikācijā, kā arī pasažieri par braucienu var norēķināties tikai bezskaidrā naudā, izmantojot konkrēto mobilo aplikāciju vai tīmekļvietni. Licence komersantam tiek izsniegta uz četriem gadiem, un tās maksa ir 64,03 eiro (papildus tam ir jānomaksā valsts nodeva 50 eiro apmērā)”.