foto: Aculiecinieka foto
Lībiešu krastu, iespējams, iekļaus UNESCO mantojumā
Lībiešu krasta kultūras mantojumu vēlas virzīt iekļaušanai UNESCO sarakstā.
Novadu ziņas
2018. gada 10. maijs, 18:42

Lībiešu krastu, iespējams, iekļaus UNESCO mantojumā

Jauns.lv / LETA

Lībiešu sabiedriskās organizācijas un Ziemeļkurzemes pašvaldības parakstījušas memorandu, vienojoties par sadarbību ceļā uz izvirzīto mērķi - Lībiešu krasta kultūras mantojuma virzīšanu iekļaušanai UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, informēja Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šonedēļ Ventspils bibliotēkā pulcējās Ventspils, Dundagas un Rojas novadu pašvaldību, kā arī Līvu savienības "LīvõdĪt", Lībiešu kultūras centra un asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāji, lai pārrunātu nākotnes ieceres un darbus lībiešu kultūras mantojuma saglabāšanā un attīstīšanā.

Kā atzina Ziemele, šī tikšanās uzskatāma par vēsturisku, jo pirmo reizi pie viena galda ar lībiešiem saistīto jautājumu apspriešanai sēdušās visas trīs pašvaldības, kuru teritorijās atrodas lībiešu kultūrvēsturiskā teritorija "Lībiešu krasts", šajā procesā piedaloties arī lībiešu sabiedriskajām organizācijām.

Pēc vairākām Ziemeļkurzemes lībiešu sanāksmēm un priekšlikumu apkopojumiem pašlaik tiek izstrādāts Ziemeļkurzemes lībiešu nemateriālā kultūras mantojuma elementa saglabāšanas plāns pieciem gadiem. Plāns kalpos kā pamats Lībiešu krasta kultūras mantojuma pieteikumam Nacionālajam nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Pēc tam iecerēts Lībiešu krasta kultūras mantojumu virzīt arī iekļaušanai UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

18.maijā Mazirbes Lībiešu tautas namā tiks rīkota noslēguma tikšanās Ziemeļkurzemes lībiešu nemateriālā kultūras mantojuma elementa saglabāšanas plāna prezentācijai, uz kuru tiek aicināti visi interesenti. Tikšanās laikā uzrunu teiks arī kultūras ministre, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Asamblejas prezidente Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Projektā "Mazo etnisko kultūrtelpu attīstība un popularizēšana kā tūrisma galamērķis" norisinās aktīvs darbs, lai Lībiešu krasts kļūtu arī par atpazīstamu tūrisma galamērķi Latvijā un lai šī reģiona tradicionālās vērtības būtu pieejamākas, saprotamākas un pievilcīgākas gan ārvalstu, gan vietējiem tūristiem. Lībiešu krasta iepazīšanai ir izstrādāti vairāki ceļveži.