foto: Edijs Pālens/LETA
Gada laikā maksātnespējas administratora sertifikātu zaudējuši gandrīz 50 administratori
Apcietinātais maksātnespējas administrators Māris Sprūds tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, kur lems par viņam piemērotā drošības līdzekļa maiņu.
112
2017. gada 25. decembris, 17:54

Gada laikā maksātnespējas administratora sertifikātu zaudējuši gandrīz 50 administratori

Kasjauns.lv / LETA

Gada laikā maksātnespējas administratora sertifikātu zaudējuši gandrīz 50 administratori, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atskatoties uz šo gadu, TM norādīja, ka paveikts liels darbs maksātnespējas procesa administratoru profesijas reformēšanā, valstij pārņemot un radot jaunus uzraudzības instrumentus, piemēram, disciplināratbildības ieviešanu, eksaminācijas uzsākšanu, plānotas un neplānotas pārbaudes administratoru prakses vietās. Tieši šo darbību rezultātā gada laikā administratoru sertifikātus zaudējuši gandrīz 50 maksātnespējas administratori.

TM arī izcēla, ka Maksātnespējas administrācijas (MNA) kapacitātes stiprināšanai šogad ir palielināts budžets, lai tā varētu sekmīgi pildīt jaunās uzraudzības funkcijas.

Skatoties uz 2018.gadu, TM norādīja, ka Saeimā tiks uzsākts darbs pie grozījumiem Maksātnespējas likumā un ar to saistītiem grozījumiem Civilprocesa likumā, kas galvenokārt paredz izmaiņas attiecībā uz kārtību, kādā izskata strīdus par tiesībām kreditoru prasījumu atzīšanas procesā, kā arī stiprina Elektronisko maksātnespējas uzraudzības sistēmu.

2018.gadā arī jānoslēdzas tieslietu sistēmas novērtējumam attiecībā uz maksātnespējas regulējumu, ko veic Starptautiskais Valūtas fonds. Šis novērtējums fokusējas uz maksātnespējas procesa administratoru režīmu, juridiskās personas maksātnespējas procesa efektivitāti, kā arī uz visa procesa rezultatīvajiem rādītājiem, skaidroja ministrijā.

Jau ziņots, ka Saeima 14.decembrī atbalstīja TM un MNA izstrādātos grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz uzlabot esošo kārtību maksātnespējas procesā saistībā ar kreditoru prasījumu atzīšanu.

Grozījumi vēl jāskata otrā lasījumā un jāpieņem trešajā lasījumā.