foto: ekrānuzņēmums no Skaties.lv
Eksprezidente mīklaini izsakās par čekistu, kurš viņu centies savervēt un bija prestižā amatā jau brīvā Latvijā
Vaira Vīķe-Freiberga atklāj, ka piedzīvojusi vervēšanas centienus, un to darījis kāds zilacains cilvēks, kas vēlāk Latvijā bija augstā amatā.
Politika
2017. gada 29. novembris, 21:07

Eksprezidente mīklaini izsakās par čekistu, kurš viņu centies savervēt un bija prestižā amatā jau brīvā Latvijā

Kasjauns.lv

"VDK aģents, kurš par mani ziņoja, vēlāk bija augstā amatā jau brīvā Latvijā," žurnālistam Arnim Krauzem atklājusi Latvijas bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

TV3 topošajā dokumentālajā filmā "Trejāda Vaira" eksprezidente atklājusi, ka PSRS Valsts drošības dienesta (VDK) ziņotāji jeb tā dēvētie čekisti viņu centušies savervēt.

Kā zināms, Vaira Vīķe-Freiberga dzīvoja Kanādā, kur bija viena no redzamākajām trimdinieku personām. Fragmentā filmā eksprezidente atklāj, ka reiz tur viesojusies četrotne no Latvijas - mākslinieki, zinātnieki -, un viena persona bijusi sevišķi naska. "Viens bija tāds, kas staigāja apkārt čukstēdams, ka mēs jau, saprotiet, esam ārkārtīgi patriotiski, bet mums jāpakļaujas tai sistēmai un tā..."

Saviem domubiedriem viņa norādījusi, ka šis "zilacainais visīstākais patriots ir vislielākais aģents no tiem visiem četriem," atsaucoties uz filmas fragmentu vēsta portāls Skaties.lv.

Jau pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas Vīķe-Freiberga dabūjusi redzēt ziņojumus, un tur apliecinājies, ka galvenais ziņotājs bijis tieši tas cilvēks, par kuru viņai bija aizdomas. Materiālos lasāms, ka Freiberga atzīta par "bezcerīgu subjektu vervēšanai". 

Ziņotājs - augsta amata cilvēks

Vaira Vīķe-Freiberga atklāj, ka šim čekistam jau neatkarīgajā Latvijā bija augsts amats. Ne tāds, kas apdraud valsts drošību, taču pietiekami prestižs. No šī cilvēka viņa tālākajā dzīvē centusies izvairīties, vēstīts sižetā no topošās dokumentālās filmas.