foto: Vida Press
Meitenītei bija ielauzts galvaskauss. Par zīdaiņa piekaušanu teju līdz nāvei patēvam nosacīts sods
Liepājas tiesa notiesājusi kādas mazas meitenītes nu jau bijušos vecākus par mazās piekaušanu teju līdz nāvei. Mātei - piespiedu darbs, tēvam - nosacīts cietumsods.
112
2017. gada 15. septembris, 06:42

Meitenītei bija ielauzts galvaskauss. Par zīdaiņa piekaušanu teju līdz nāvei patēvam nosacīts sods

Kasjauns.lv

Liepājas tiesa pasludinājusi spriedumu kādas mazulītes nu jau bijušajiem vecākiem, kuri bērnu teju vai nosituši par to, ka viņa raudāja, bērnam ielaužot galvaskausu. Mazo jau adoptējusi cita ģimene. Viņas iepriekšējie vecāki saņēmusi sodu, bet cietumā viņiem nebūs jāiet – piespriest nosacīts sods, piespiedu darbs un jāsamaksā kompensācija.

Liepājas tiesa nolasījusi spriedumu pirms diviem gadiem skatīt sāktajā krimināllietā, kurā 23 gadus vecā Anna Marija Meļņikova un viņas dzīvesbiedrs - 37 gadus vecais Aivars Brunavs - bija apsūdzēti vardarbībā pret zīdaini, kuras rezultātā bērns nonāca slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu un lauztu galvaskausu.

Pēc notikušā abiem atņemtas bērna aprūpes tiesības, un meitenīti nesen adoptējusi cita ģimene. Taču viņas bioloģiskajai mātei pērn piedzimis vēl viens bērns. Kāda būs šī bērna nākotne? – šāds jautājums tiesas prāvā izskanēja gan no prokurores, gan cietušās meitenītes pārstāvjiem, raksta Liepājas laikraksts „Kurzemes Vārds”.

Meļņikova un Brunavs, kopā vairs nedzīvo un arī uz apsūdzēto sola sēdēja atstatu viens no otra. Ģimene izjukusi pēc tam, kad tolaik 7 mēnešus vecais bērns ar smagām traumām nonāca slimnīcā. Aivars gan nav mazās meitenītes bioloģiskais tēvs – ar Annu iepazinies, kad viņa jau bijusi mātes cerībās.

Abi nu jau bijušie meitenītes vecāki tiesā liecināt atsacījās, tāpēc tiesnese nolasīja tās liecības, ko viņi snieguši izmeklēšanas laikā. Saskaņā ar apsūdzību, Brunavs no 2014. gada augusta līdz 3. novembrim alkohola reibumā un dusmu uzplūdā par to, ka zīdainis raud, kliedzis uz meitenīti un sitis viņai ar roku pa dibenu, kā arī seju, licis bērnu uz vēdera un spiedis viņa seju spilvenā, smacējot mazuli un nomācot viņa raudāšanu. Lai apklusinātu bērnu, aiz žokļa spiedis ciet zīdaiņa muti vai ar pašas meitenītes kājas pēdiņu sitis mazulim pa seju, traumējot lūpu un smaganas.

Reiz vīrietis brīdī, kad bērns barots, tīši apgāzis šūpulīti ar zīdaini iekšā. Par laimi, toreiz meitenīte bijusi piesprādzēta un savainojumus nav guvusi, taču citā reizē viņai vairs nav paveicies.

2014. gada 2. novembrī Brunavs atkal lietojis alkoholu – atzīmējis to, ka meitenītei apritējuši septiņi mēneši. Vakarā, kad meitenīte raudājusi, vīrietis saķēris bērnu aiz abām rokām, vilcis pa dīvānu no viena gala līdz otram, pēc tam gultas galā zīdaiņa rokas atlaidis – meitenīte nokritusi uz grīdas un pret to atsitusi galvu. Vēlāk slimnīcā bērnam konstatēts smadzeņu satricinājums un paura kaula lūzums.

Meļņikovai tiesa piesprieda 220 stundu ilgu piespiedu darbu, savukārt Brunavu atzina par vainīgu bērna traumēšanā aiz neuzmanības, kā arī par vardarbību pret mazgadīgo. Kā galīgo sodu viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem.

Taču sods noteikts nosacīti un uz cietumu vīrietim nebūs jādodas, ja vien divu gadu pārbaudes laikā viņš neizdarīs jaunu noziegumu, un izpildīs probācijas dienesta noteiktos pienākumus. No vīrieša piedzīs arī 1120 eiro, ko Juridiskās palīdzības administrācija izmaksājusi cietušajam bērnam kā kompensāciju.

Tēmas