foto: LETA/Ieva Lūka
No 1.jūlija stājas spēkā izmaiņas, kas ietekmēs lielu iedzīvotāju daļu
Sabiedrība
2017. gada 30. jūnijs, 10:06

No 1.jūlija stājas spēkā izmaiņas, kas ietekmēs lielu iedzīvotāju daļu

LNT Ziņu dienests

Jau no rītdienas, 1. jūlija, gaidāmas vairākas izmaiņas dažādās jomās. Izmaiņas ietekmēs gan iedzīvotāju maciņus, gan atsevišķas specifiskas jomas, vēsta LNT rīta raidījums “900 sekundes”.

Ar lielākiem izdevumiem jārēķinās mājsaimniecībām, kuras lieto dabasgāzi. Tām, kas gāzi izmanto plītīs, pieaugums būs par 2,5 procentiem, bet tiem, kas to izmanto apkurē par 4,4 procentiem.

Ar augstāku cenu jārēķinās arī juridiskajām personām, kuras nav noslēgušas jaunu līgumu par gāzes iegādi. 

Savukārt daudzbērnu ģimenēm būs izdevīgāka braukšana reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos, jo tiks piemērota 25 procentu atlaide. Lai to saņemtu, būs jāuzrāda apliecība jeb “3+ ģimenes karte”. 

Bet tiem, kuriem būs jādodas uz slimnīcu, jārēķinās, ka daļa mediķu no 1. jūlija sāk brīvprātīgu brīdinājuma protesta akciju un atsakās strādāt pagarināto normālo darba laiku. Līdz ar to pacientiem būs ilgāk jāgaida uz pakalpojumu saņemšanu.

Stājas spēkā arī stingrākas valodu zināšanas prasības. Ārzemniekiem, kuri pērk lauksaimniecības zemi Latvijā, būs jāprot mūsu valsts valoda vismaz vidējā līmenī. 

Lai atvieglotu labprātīgu nodokļu parādu samaksu, no 1. jūlija būs mazāka nokavējuma naudas likme tiem, kuri labprātīgi izveidos nodokļa parāda atmaksas grafiku. Savukārt maksimālā nokavējuma naudas summa nedrīkstēs pārsniegt 40 procentus. 

2015.gada nogalē galīgajā lasījumā pieņēma Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotos grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā, kas nosaka personas kodu bez dzimšanas datiem ieviešanu no šī gada 1.jūlija.

Persona, kurai līdz šī gada 30.jūnijam būs piešķirts personas kods ar dzimšanas datiem, pēc 1.jūlija vienu reizi brīvprātīgi varēs lūgt piešķirt jaunu personas kodu bez dzimšanas datuma norādīšanas. Piešķirtais kods būs nemainīgs. Līdz ar to turpmāk personas kodi nebūs sasaistīti ar dzimšanas datumu un tos varēs mainīt tikai gadījumā, ja persona tiks adoptēta. Personas kodu piešķirs PMLP.

Jaunais personas kods tiks veidots no vienpadsmit cipariem. Personas koda pirmie cipari būs 32, bet pārējie cipari automātiski sistēmas ģenerētie nejaušie cipari no 0 līdz 9. Pirmie seši cipari no pārējiem pieciem cipariem var tikt atdalīti ar defisi.