foto: Ekrānuzņēmums
Ēdoles spīdzinātājs un slepkavnieks joprojām uz brīvām kājām. Vietējie dzīvo bailēs
Pašā Ēdoles centrā no dīķa 2015. gada novembrī tika izvilkts vieglais auto ar 54 gadus vecā Aināra līķi. Pēc mēneša Kuldīgas tiesa sāks izskatīt lietu pret viņa spīdzināšanā un slepkavībā apsūdzētu jaunieti, kurš joprojām atrodas uz brīvām kājām un iedveš šausmas ēdolniekiem.
Novadu ziņas
2017. gada 5. jūnijs, 06:35

Ēdoles spīdzinātājs un slepkavnieks joprojām uz brīvām kājām. Vietējie dzīvo bailēs

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Kuldīgas rajona tiesa pēc gadu un astoņus mēnešus ilgas izmeklēšanas 4. jūlijā sāks izskatīt lietu pret Emīlu Mārtiņsonu, kurš apsūdzēts 54 gadus vecā invalīda Aināra spīdzināšanā un noslīcināšanā. Noziegums nav izgaisis no ēdolnieku atmiņas un viņi bīstas par drošību, jo apsūdzētais atrodas uz brīvām kājām.

Ēdolniekiem nemieru rada tas, ka invalīda nāvē vainotais jaunietis joprojām staigā uz brīvām kājām un turpina izaicinoši uzvesties. Ēdoles huligānu bandas neļauj vietējiem mierīgi justies, kaut arī pēc notikušā Ēdolē uzstādītas vairākas videonovērošanas kameras. Tomēr tas nekavē vietējiem huligāniem Ēdoles centrā rīkot dažādus jandāliņus – dragreisus, dzerstiņus, kautiņus...

Aprīļa sākumā Ēdoles pagasta iedzīvotāju sapulcē gan policijas, gan pašvaldības pārstāvjiem nācās gan vietējos mierināt un skaidrot, kā viņi rūpējas par vietējo drošību, gan uzklausīt ēdolnieku bažas.

Šaušalīgais noziegums

2015. gada 4. novembrī Ēdoli pāršalca šaušalīgs noziegums. No Ēdoles dzirnavu ezera tika izvilkta automašīna „Mazda”, kuras salonā uzgāja bojāgājušo 56 gadus veco invalīdu Aināru. Iedzīvotāji teica, ka vīrieti spīdzinājuši vietējie huligāni, pēc tam viņu iesēdinājuši automašīnā un to iegrūduši ezerā. Par iespējamo slepkavību aizturēja trīs vīriešus – vienu ap 40 gadus vecu, bet divus - nedaudz pāri 20 gadiem. Šie trīs vīrieši esot uzdarbojušies kompānijā, kura esot iedvesusi šausmas Ēdoles pensionāriem, rakstīja Kuldīgas laikraksts „Kurzemnieks”. Viņi pensijas dienās apstaigājuši vietējos sirmgalvjus un no viņiem pieprasījuši naudu. Pensionāri policijai neesot sūdzējušies, jo baidījušies no atriebības. Arī bojāgājušais Ainārs ir pensionārs, viņš saņēma invaliditātes pabalstu un dzīvoja sociālā mājā kopā ar savu 80 gadus veco māti un civilsievu Ivetu.

Tagad lieta nonākusi līdz tiesai, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina. Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, 2015. gada 4. novembrī apsūdzētais kopā ar cietušo un vēl diviem vīriešiem, pārvietojoties ar cietušā automašīnu, lietoja alkoholiskos dzērienus. Līdz izcēlās strīds, kura laikā cietušais apsūdzētajam pārmeta, ka viņš nodedzinājis viņa garāžu.

Apsūdzētais strīda laikā draudēja cietušajam nodarīt miesas bojājumus. Vienam no automašīnā sēdošajiem vīriešiem apsūdzētais stāstīja, ka vēlas dabūt nazi, jo grib aizvest cietušo uz mežu, pārgriezt viņam kaklu un aizdedzināt cietušā automašīnu, taču vīrietim izdevās viņu atrunāt no šo darbību veikšanas.

Atgriezušies pagasta centrā, pie cietušā automašīnas stūres apsēdās apsūdzētais, bet cietušais automašīnā sēdēja priekšējā pasažiera sēdeklī. Ņemot vērā automašīnai nodarīto tehnisko bojājumu, abi iepriekš minētie līdzbraucēji to stūma, lai iedarbinātu, taču nesekmīgi, tāpēc palaida to vaļā un palika stāvam pagasta centrā.

Savukārt apsūdzētais mašīnu turpināja stumt viens pats. Atriebības un dusmu vadīts apsūdzētais pagrieza automašīnas stūri ezera virzienā un transportlīdzeklis ar cietušo vīrieti ieripoja ūdenstilpnē. Cietušais tobrīd atradās alkohola reibumā. Cietušā nāve iestājās no noslīkšanas.

Apsūdzētajam Mārtiņsonam tagad būs jāstājas Kuldīgas rajona tiesā, kurā viņš apsūdzēts pēc Krimināllikuma 185. panta 1. daļas un 116. panta – par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu un slepkavību. Bargākais sods draud par slepkavību – mūža ieslodzījums.

Ēdolnieki dzīvo bailēs par savu drošību

Ēdolniekus satrauc, ka slepkavībā apsūdzētais joprojām atrodas uz brīvām kājām un turpina iedvest šausmas un terorizēt vietējos iedzīvotājus. Kuldīgas rajona tiesas pārstāve Anita Miņina Kasjauns.lv pastāstīja, ka apsūdzētajam pašreiz noteikta vien policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

To, ka vietējie tik tiešām bažījas par savu drošību, apliecina Kuldīgas novada pašvaldības teiktais. Pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska Kasjauns.lv pastāstīja: „Pēc šī atgadījuma pašvaldībā tika sasaukta Sabiedriskās kārtības komisijas sēde, un situācijas risināšanai dots uzdevums pašvaldības policijai biežāk viesoties Ēdolē, tostarp diennakts tumšajā laikā. Uz Ēdoli pēc izstrādātā patruļu plāna braukušas arī Valsts policijas patruļas – tā iedzīvotāju sapulcē Ēdolē šī gada pavasarī apliecināja Valsts policijas Kurzemes reģionālās pārvaldes Kuldīgas iecirkņa priekšnieks Normunds Aleckis. Patrulēšana notiek galvenokārt diennakts tumšajā laikā. Ēdolē uzstādītas četras novērošanas kameras, ko pārrauga pašvaldības policijas darbinieki, un tuvākajā nākotnē plānots uzstādīt vēl vienu”.

Savukārt Kuldīgas novada vietvaras izdevumā „Kuldīgas Novada Vēstis” šī gada maijā rakstīts, ka Ēdoles iedzīvotāji pauduši bažas par savu drošību:

„Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa priekšnieks Normunds Aleckis ēdolniekus aicināja palīdzēt policijai, jo vislabāk ir noziegumu novērst, pirms tas radies, bet to iespējams izdarīt tikai ar sabiedrības atbalstu.
Iedzīvotājus interesēja pašvaldības un Valsts policijas atbildības jomas, cik un kur Ēdolē uzstādītas kameras un vai kāds seko līdzi tajās fiksētajam. Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Aleksandrs Lange skaidroja, ka (..) pastiprināta uzmanība pievērsta autobusu pieturām – tieši tajās ne tikai Ēdolē, bet arī citviet mēdz pulcēties nekārtību cēlāji.
 
Iedzīvotāji diskutēja par to, kurās vietās vēl vajadzētu uzstādīt kameras, kur mēdz pulcēties nepatīkamas kompānijas un kur neapzinīgie mēdz piedrazot. Vēl tika spriests par to, ka jaunieši mēdz ātri braukt ar auto, tāpēc, iespējams, būtu lietderīgi kādās vietās izvietot tā saucamos „guļošos policistus”.”

Vairāki ēdolnieki sarunās ar Kasjauns.lv skopi izteicās, ka bīstas par savu drošību, bet savus vārdus publiski liedzās nosaukt, jo baidās no vietējo huligānu atriebības.

Valsts policijas Kurzemes pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova, uz Kasjauns.lv jautājumu, kā policijai veicas ar apsūdzētā Mārtiņsona uzraudzību un vai viņš šajā laikā nav izdarījis kādus likumpārkāpumus, sīkāku atbildi nesniedza. „Valsts policija uzraudzību veic, taču tā kā kriminālprocesu esam nodevuši prokuratūrai, un tas vairs neatrodas policijas lietvedībā, nevaram šo lietu komentēt,” teica Šeršņova.