foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Cīņā ar vēzi zaudējis 16 gadu vecais futbolists Kristaps Dembovskis
Kristaps Dembovskis.
Sabiedrība
2017. gada 10. maijs, 22:59

Cīņā ar vēzi zaudējis 16 gadu vecais futbolists Kristaps Dembovskis

Kasjauns.lv

Futbola kluba "Tukums 2000" pārstāvji šodien pavēstījuši skumju ziņu - pēc smagas cīņas ar vēzi miris komandas spēlētājs Kristaps Dembovskis. Futbolistam bija vien 16 gadi. Šausminošo diagnozi Kristapam un viņa ģimenei ārsti paziņoja 2016. gada jūlijā, un nu, pēc mazliet vairāk nekā pusgada, talantīgais puisis ir devies mūžībā.

"Ar skumjām paziņojam, ka šodien no mums ir aizgājis Kristaps Dembovskis. FK "Tukums 2000", aicina ik vienu, šovakar, sākot no 19.00 ar svecīti pieminēt Kristapu. Lai veidojas svecīšu paklājs pie mākslīgā seguma laukuma Pauzera pļavās,"  vietnē Facebook vēstī kluba pārstāvji.

Vēl pavisam nesen notika futbola spēle Kristapa atbalstam, viņa tuvinieki lūdza sabiedrības atbalstu puiša ārstēšanai. Un jaunais sportists apņēmības pilns cīnījās par iespēju dzīvot.

"Mēs, Kristapa ģimene, esam pateicīgi fantastiskiem cilvēkiem apkārt un Dievam, ka radās iespēja glābt Kristapu, bet diemžēl pašlaik nav iespēju pilnībā segt medicīnas izmaksas pašu spēkiem," tā sociālajā portālā "Facebook" aprīļa beigās rakstīja tukumnieka Kristapa Dembovska ģimene.

Kristaps Dembovskis bija 16 gadus jauns tukumnieks, kuram 2016. gada jūlijā diagnosticēja galvas smadzeņu kreisās puslodes audzēju. Pirms gada Kristaps beidza 9. klasi. Jaunais puisis deviņus gadus spēlēja futbolu klubā "Tukums 2000", kur visi viņu dēvēja kā Dembi.  Sportists saņēmis "O Kartes Futbola akadēmijas" izcilnieka balvu divus gadus pēc kārtas. Vienmēr bijis veselīgs, dzīvespriecīgs, centīgs un pats galvenais ļoti neatlaidīgs jaunietis.

2016. gada 13. jūlijs Dembovsku ģimenē paliks atmiņā uz mūžu, kad tika veikta galvas operācija – veidojuma izdalīšana, saņemtas biopsijas analīzes – audzējs, glioblastoma, ļaundabīgs, IV. Tika uzsākta staru terapija, ķīmijterapija. Kristapam uzlabojās arī pašsajūta.

2016. gada septembrī Kristaps uzsāka mācības Tukuma Raiņa ģimnāzijas 10.c klasē. Viņš mācības un skolu apmeklēja pirmo semestri. Vēlāk Kristapam tika nodrošinātas mājmācības, lai viņš varētu pabeigt 10. klasi.

2017. gada janvārī Kristapam atkal kļuva sliktāk, tika veikta atkārtota magnētiskā rezonanse galvai, kur atklāja, ka audzējs ir atgriezies, bet citā vietā, kur operēt nevarēja. Tad no Latvijas ārstiem skanēja baisi vārdi: diemžēl ķīmijterapijas zāles jums nelīdzēja un Latvijā citu zāļu nav. Ja jūs ko vēlaties vai  jums kas vajadzīgs – meklējiet paši.

Ar radu, draugu palīdzību ģimene nonāca līdz Viro terapijai. Tuvienieki teica lielu paldies "Viroterapijas fondam" un Einaram Repšem, kurš apmaksāja Dembovskim pirmās trīs vakcīnas. Valsts diemžēl šādas vakcīnas neapmaksā. Pārējās vakcīnas ģimene iegādājās par saviem līdzekļiem. Viena vakcīna maksāja 100 eiro. Viro terapijas kurss ir ilgstošs. Kristapa ģimene sazinājās ar profesoru Bružinskiju, kurš savā klīnikā ārstē bērnus ar šādām diagnozēm.

Tika nosūtīti visi nepieciešamie dokumenti un ģimene gaidīja, kad varēs uzsākt ārstēšanos kursu, kura izmaksas svārstās no 20000 līdz 30000 eiro.

Kristapa ģimene ar radu palīdzību veiksmīgi apmaksāja nepieciešamās vakcīnas, zāles un speciālo pārtiku, kā arī fizioterapiju. Izmaksas mēnesī sastādīja ap 800 eiro.

Ģimene lūdza arī visas Latvijas palīdzību, lai ar ziedojumu palīdzību varētu apmaksāt ārstēšanos kursu pie profesora Bružinskija, un Kristaps varētu turpināt veiksmīgu ārstēšanos.

Taču nu apņēmīgā puiša cīņa diemžēl ir beigusies.

Portāls Kasjauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību Kristapa Dembovska tuviniekiem un draugiem!