foto: Publicitātes foto
Pēc skaļā skandāla Nacionālā teātra aktieri tomēr varētu tikt uz ASV
ASV „Tēvzemes drošības” dienesta birokrāti teju pirms mēneša liedza Nacionālā teātra trupai Amerikas latviešu Dziesmu svētkos izrādīt komēdiju „Ceļā uz mājām”, jo tai neesot „kultūrvēsturiskas nozīmes”. Nu izskatās, ka lēmums varētu tikt mainīts.
Kultūra
2017. gada 28. aprīlis, 06:13

Pēc skaļā skandāla Nacionālā teātra aktieri tomēr varētu tikt uz ASV

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Pirms pāris nedēļām ASV „Tēvzemes drošības” dienests atteica darba vīzas Nacionālā teātra aktieriem, kuri bija plānojuši XIV Ziemeļamerikas latviešu Dziesmu svētkos spēlēt izrādi „Ceļa uz mājām”. Pēc saceltās ažiotāžas presē un diplomātiskajās aprindās, tomēr ir cerības, ka aktieriem ļaus braukt uz ASV.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka ASV birokrāti no „Tēvzemes drošības” („Homeland Security”) dienesta absurdu iemeslu dēļ atteica Nacionālā teātra trupai vīzas. Vīzu atteikuma dokumentā bija minēts, ka departamenta rīcībā nav pierādījumu, ka potenciālie darba vīzu saņēmēji dotos uz ASV piedalīties kultūras pasākumā vai pasākumos, kas atbalstītu viņu mākslas formas izpratni vai attīstību. Pierādījumi arī neuzrāda, ka programma ir unikāla vai tradicionāla folkloras, etniskā, kulturālā, muzikālā, teatrālā vai artistiskā performance vai tās prezentācija. Amerikāņa Eliota Heiza komēdija „Ceļā uz mājām” arī neesot latviešu autora darbs, līdz ar to tās izrādīšanai Amerikā nav kultūrvēsturiskas nozīmes.

Nelīdzēja ne ASV aktieru arodbiedrības, ne svētku organizatoru, ne Latvijas vēstnieka ASV Andra Teikamaņa iestāšanās par viesizrādes organizēšanu. Tika paziņots, ka „Tēvzemes drošības” dienesta lēmums par vīzu atteikšanu esot galīgs un nepārsūdzams. Tomēr nu izrādās, ka tā nemaz varētu nebūt. Pēc saceltās ažiotāžas prese un vēstnieka Teikmaņa uzstājības, Nacionālā teātra trupas viesizrādes Amerikā varētu notikt.

Portāls Kasjauns.lv Nacionālajā teātrī uzzināja, ka tas saņēmis cerīgu ziņu no Ziemeļamerikas Dziesmu svētku organizētājiem – lai „Ceļā uz mājām” iesaistītie aktieri neko citu Baltimoras svētku laikā neieplānojot, jo ir cerības, ka viņiem tiks atļauts doties uz ASV. Par to liecinot kāds ieraksts „Tēvzemes drošības” mājaslapā.

Pagaidām gan oficiālu apstiprinājumu šai ziņai nav saņēmuši ne svētku organizatori, ne Nacionālais teātris. Nacionālā teātra preses sekretāre Līga Rimšēviča Kasjauns.lv teica, ka pagaidām ziņas par teātra trupai piešķirtajām vīzām nevar komentēt un aicināja pārlieku nesapriecāties, jo varētu gadīties arī tā, ka kādam aktierim vīza tomēr nav piešķirta. Bet līdzko tiks saņemts oficiāls apstiprinājums par vīzu piešķiršanu, tas tikšot arī publiski paziņots.

XIV Amerikas latviešu Dziesmu svētku mājaslapā arī par Nacionālā teātra trupas viesizrādēm Baltimorā nekas neliecina. Programmā Latvijas aktieru iecerētā viesizrāde vēl joprojām ir aizstāda ar vietējās – ASV Sanfrancisko latviešu teātra trupas izrādi „Emīls un Berlīnes zēni”.

Nacionālā teātra izrādē „Ceļā uz mājām” spēlē tādi Latvijā pazīstami aktieri kā Ilze Rudolfa, Voldemārs Šoriņš, Līga Zeļģe, Eliots Heizs, Ainārs Ančevskis, Egils Melbārdis un Jānis Āmanis.

Nacionālā teātra aktieri svin teātra sezonas atklāšanu

Latvijas Nacionālā teātra aktieri un darbinieki šodien pulcējās svinīgajā teātra sezonas atklāšanas pasākumā.

gallery icon
22

Jāpiebilst, ka šis nebija pirmais gadījums, kad Latvijas aktieriem tika atteiktas ASV darba vīzas. Tikpat absurdu iemeslu dēļ Ziemeļamerikas 14 latviešu centros pērnruden tika liegta iespēja baudīt vācu autora Mārtiņa Valzera komēdiju „Kauja četrās sienās”, kurā galvenās lomas atveido Liepājas teātra aktieri Dace Makovska un Leons Lešcinskis.