Sabiedrība
2016. gada 19. jūnijs, 07:08

"Izlaidumā nenocietos un raudāju..." Zaubē sveic vienīgo (!) pamatskolas absolventu Juri

Jauns.lv

Atsevišķu Latvijas mazo skolu dzīvotgriba tik tiešām ir apbrīnas vērta. Nesen ziņojām par kādu Dunalkas skolu, kurā 9.klasi godam viena pati pabeidza Justīne Kleinšmite, taču viņa, izrādās, nav vienīgā, kurai izlaidumā tikusi nedalīta skolotāju un viesu uzmanība. Viens savas pamatskolas gaitas beidza Juris Georgs Aņisimovs no Zaubes.

Mazais Zaubes pagasts atrodas Amatas novadā. Uz šejieni Juris pārvācās 2014.gadā. „No sākuma šeit pierast bija ļoti grūti un par pārvākšanos uzzināju dažas dienas pirms tam. Šeit nav īpaši daudz cilvēku, bet viņi ir atsaucīgi. Arī brīvajā laikā šeit ir ko darīt, ja vien izplāno un zini, ko vēlies – brīvajā laikā dodos ārā ar draugiem, spēlējam futbolu, ejam peldēties vai vienkārši pastaigājamies.

Sajūtas bijušas dīvainas

Juris uz Zaubes pamatskolu atnāca 8.klasē, taču tad vēl viņam bija klasesbiedri. „Biju ar savu māsīcu Zani. Uzzinot, ka mēs abi būsim vienīgie 8.klasē, mums atkārās žokļi. Kā? Vieni paši? Ļoti interesanti,” skaidro Juris. No sākuma abi mācību stundu laikos tikuši apvienoti ar 7.,8.,9. Klašu skolēniem.

„Māsīca pēc kāda laika pārvācās dzīvot uz Norvēģiju un 2.semestrī sāku mācīties viens pats. Pabeidzu 8.klasi, tiku pārcelts 9.klasē, un 1.septembrī skolā jau ierados kā vienīgais 9.klases skolnieks Zaubes pamatskolā,” stāsta absolvents, „Būdams viens, jutos mazliet dīvaini, jo iepriekšējā skolā mēs bijām 18.”

„Apbrīnoju savus skolotājus!”

Skolotājām ar Jura izglītošanu īpašu grūtību neesot bijis – viņš mācījies, cik varējis un, ja ko nav sapratis, skolotājs izskaidrojis vairākkārt. „Skolotāji bija zelta vērti – apbrīnoju viņu apņēmību mācīt mani vienu! Nebija jāsteidzas ar uzdevumu pildīšanu. Darbojos savā tempā un visu paspēju,” par mācību procesu stāsta Juris. Skolā puisis piedalījies visās aktivitātēs un pasākumos: „Pats rīkoju pasākumus un konkursiņus. Fanoju par dziedātājām Lady Gaga un Keitiju Periju, un pirmais pasākumiņš bija „Keitijas Perijas nedēļa”. Katrai dienai bija savs uzdevums. Pirmdien – uzzīmē Keitiju, otrdien – ģērbies kā Keitija, trešdienā bija manis veidota prezentācija par Keitiju Periju. Piektdien - noslēguma diena, kam sekoja apbalvošana par katru uzdevumu. Vēlāk noslēguma diskotēka.”

Izlaidumā Jurim bira asaras

Citu klašu audzēkņi pret Juri vienmēr izturējušies ar cieņu un palīdzību grūtos brīžos nekad nav atteikuši, turklāt, mācoties šajā skolā, Juris ieguvis savus labākos draugus – Jāni un Mārtiņu. „Pirms izlaiduma gan biju ļoti uztraucies. Izlaiduma scenārijs bija sarakstīts uz trīs lapām, par to parūpējās mana klases audzinātāja Sandra un vēstures skolotāja Jana. Viss mani ļoti apmierināja – sveicēju bija ļoti daudz, apmēram 30 cilvēki.

Skumdināja vienīgi tas, ka mans īstais tētis neatnāca, kaut bija uzaicināts. Izlaiduma gaitā es nenocietos un sāku raudāt, jo šī skola man nozīmēja ļoti daudz. Šķirties bija ļoti grūti,” atklāj Juris.

Jura sapnis – kļūt par stilistu

Izlaidumā viesi Jurim kopumā sadāvinājuši divus lielus klēpjus ar ziediem. „Saņēmu arī ļoti daudz dāvanu – dziedātājas Jess Glynne albumu „I Cry When I Laugh”, kuru vēlējos jau sen. Šo dāvanu sarūpēja mana paziņa Simona. Saņēmu arī 50 eiro no savas krustmātes Olgas. Par to Juris aizbrauca uz  „Muse” koncertu Rīgā.

Juris ir pārliecināts, ka izlaidums tiks ierakstīts gan Zaubes pamatskolas, gan Amatas novada vēsturē. Savu nākotni puisis vēlas saistīt ar modi: „Domāju turpināt izglītību Rīgā, profesionālajā vidusskolā. Vēlos kļūt par stilistu, jo man patīk veidot dažādus tērpus...”

 

Kasjauns.lv/Foto: Jura Georga Aņisimova personīgais arhīvs

Tēmas