foto: Edijs Pālens/LETA
Rodions Kurucs pastāsta, kāpēc nespēlēja Latvijas jaunatnes izlasēs un kāpēc pieņems Spānijas sportista pilsonību
Rodions Kurucs pastāsta, ka varētu arī nākamvasar NBA draftam nepieteikties.
Basketbols
2017. gada 21. novembris, 15:55

Rodions Kurucs pastāsta, kāpēc nespēlēja Latvijas jaunatnes izlasēs un kāpēc pieņems Spānijas sportista pilsonību

LETA

Latvijas basketbolistam Rodionam Kurucam spekulācijas par viņa atteikumu vasarā spēlēt Latvijas U-20 izlasē šķitušas smieklīgas, jo viņam to darīt liedzis savainojums, nevis kāds cits iemesls, sacīja spēlētājs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas basketbola izlases treniņš pirms Pasaules kausa kvalifikācijas

Latvijas basketbola izlase jau trešdien dosies uz Turciju, kur piektdien gaidāma Pasaules kausa kvalifikācijas cikla pirmā spēle ar vietējo valstsvienību.

gallery icon
57

Pērnsezon, aizbildinājies ar savainojumu, Kurucs atteicās decembrī piedalīties Eiropas U-18 čempionātā un aizgājušajā vasarā nespēlēja arī U-20 izlasē. Šis gadījums pievērsa pastiprinātu uzmanību jauno basketbolistu vēlmei spēlēt Latvijas izlasēs, izraisot diskusijas un dažādus viedokļus. Turklāt izskanēja informācija, ka 19 gadus veco Kurucu pat varētu diskvalificēt no spēlēšanas izlasē.

"Man neviens izlasē spēlēt neaizliedza, nevarēju to darīt traumu dēļ. Man visas šīs vasaras spekulācijas šķita smieklīgas. Par to vispār nebija vērts runāt, jo man vienkārši bija savainojums. Nekāda cita iemesla tam nebija," otrdien pēc Latvijas izlases treniņa teica Kurucs. "Pārāk lielu uzmanību šīm runām gan nepievēršu. Dažreiz palasu, ko atsevišķi cilvēki sarakstījuši, bet kopumā mani tas neuztrauc."

"Domāju, tie visi ir kaut kādi aģentu strīdi. Neredzu jēgu kaut kādām diskvalifikācijām. Kaut ko tādu darīt ir maza bērna uzvedība," uzskata Kurucs.

Basketbolists pašlaik kopā ar Latvijas pieaugušo izlasi gatavojas 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm pret Turciju un Zviedriju. Līdz šim lielajā valstsvienībā viņš nav spēlējis.

"Izlases treniņos ir ļoti laba atmosfēra, puiši mani pieņēma normāli. Šeit ir ļoti patīkami atrasties. Man nav sajūtas, ka esmu tāds "zaļais gurķis". Esmu bijis Barselonas "Lassa" treniņos un trenējies ar lielo komandu, tāpēc es jūtos kā pilnvērtīga vienības sastāvdaļa," izteicās Kurucs. "Pieņemšu tādu lomu, kādu treneris man izlasē dos. Lielajā valstsvienībā esmu pirmo gadu. Centīšos palīdzēt komandai sasniegt pēc iespējas labāku rezultātu."

"Domāju, izlasē vairāk spēlēsim uzbrukuma basketbolu. Barselonā vairāk strādājam uz aizsardzību, bet te - uz uzbrukumu. Mana spēle ir uzbrukums, tomēr arī aizsardzībā spēlēt man ļoti patīk," atklāja Kurucs.

Šovasar Kurucs strādāja arī ASV, turklāt neilgi pirms Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta atsauca savu dalību tajā. Tiesa, šobrīd viņš Barselonas "Lassa" komandā netiek pie iespējas ne Spānijas čempionātā (ACB), ne ULEB Eirolīgā, lai gan starpsezonā viņam tika solīta gana liela loma vienības spēlē.

"Šosezon man nesanāk daudz spēlēt, treneris nedod daudz iespēju. Spēlēju vairāk pie otrās komandas, lai gan visu laiku trenējos vadošajā vienībā. Pilnveidoju sevi katru dienu. Kad trenējies ar Barselonas vadošo komandu, ieguvums ir krietni lielāks nekā trenējoties ar otro. Drīzumā man jāsaņem Spānijas sportista pilsonība un tur vairs neskaitīšos kā leģionārs. Tad varbūt Spānijas čempionātā spēlēšu vairāk," norādīja Kurucs.

"Ir neliela vilšanās, jo starpsezonā man ACB čempionātā solīja 10-15 minūšu lielu spēles laiku. Gribu spēlēt vairāk. Taču tagad tikai sezonas sākums, varbūt pēc tam spēlēšu vairāk. Spēles laika man nav, jo katrā spēlē pieteikumā jābūt vismaz četriem spāņu basketbolistiem, bet komandā tādu nav daudz. Decembrī saņemšu pilsonību un, piemēram, Huans Karloss Navarro varēs vairāk atpūsties," pauda Kurucs.

Basketbolists nenoliedza, ka nākamajā vasarā plāni saistībā ar NBA draftu varētu mainīties, ja arī turpmāk viņš spēlēs tik maz.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Latvijas basketbola izlase Pasaules kausa cikla ievadā piektdien viesosies pie Turcijas, bet svētdien "Arēnā Rīga" uzņems Zviedriju.

Izlasei šajās spēlēs nevarēs palīdzēt ULEB Eirolīgā spēlējošie Jānis Timma, Jānis Strēlnieks un Dairis Bertāns. Tāpat jau iepriekš bija skaidrs, ka izlasei sezonas laikā nevarēs palīdzēt abi Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) latviešu basketbolisti Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns.

Tāpat Latvijas izlasei šoreiz nepalīdzēs Mārtiņš Meiers un Dāvis Lejasmeiers, turklāt sagaidāms, ka mačā pret Turciju slimības dēļ nepeidalīsies Rolands Šmits.

Galvenajam trenerim Arnim Vecvagaram palīdzēs asistenti Jevgeņijs Kosuškins un Artūrs Visockis-Rubenis.

Pēc pirmajiem diviem mačiem turpinājumā Latvijas valstsvienība Rīgā 23.februārī tiksies ar Ukrainas izlasi, bet 26.februārī - ar Turcijas vienību. Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijās un 1.jūlijā Ukrainā.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmēm uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.