Skandalozs pētījums: par labāko atzītais krēms maksā… 3 eiro
Vai dārgākais krēms vienmēr ir labākais? Eksperimentā pierādīts, ka absolūti - ne.
2016. gada 3. oktobris, 07:12

Skandalozs pētījums: par labāko atzītais krēms maksā… 3 eiro

Jauns.lv

Kosmētikas pasaulē ne vienmēr cena iet roku rokā ar kvalitāti. To pierādījusi Spānijas pircēju un patērētāju organizācija OCU ("La Organización de Consumidores y Usuarios"), kas skrupulozi izpētījusi septiņpadsmit veidus mitrinošo krēmu, kuru cena ir no dažiem līdz 230 eiro.

Brīvprātīgās dažu nedēļu garumā izmēģināja krēmus, nezinot ne to ražotāju, ne arī sastāvu. Rezultāts bija patiešām pārsteidzošs. Izrādās, par labāko atzīts krēms “Cien Aqua”, kurš ir nopērkams lielveikalā “Lidl” un kurš Spānijā maksā 2,99 eiro.

Šāds krēms ir nopērkams arī Vācijas un Polijas “Lidl”. “Jūs samaksāsiet par to apmēram 10 zlotus (apmēram 2,32 eiro),” raksta skaistuma ziņu redaktore Aleksandra Kisiela portālā kobieta.wp.pl.

OCU ir veicis tā saukto “aklo eksperimentu”. Tas nozīmē – katru no 17 krēmiem ik dienu lietoja ne mazāk kā 20 sievietes no brīvprātīgo grupas. Sievietes saņēma produktu neitrālā trauciņā – bez iepakojuma, bez informācijas par ražotāju vai krēma sastāvu. Pēc dažu nedēļu lietošanas dāmām vajadzēja atbildēt uz vairākiem jautājumiem, kuros sīki un smalki jāpastāsta savs viedoklis par produktiem.

Turklāt eksperimenta dalībnieču viedoklis nebija vienīgais apsvērums krēmu reitingu veidošanai. OCU eksperti izvērtēja arī produktu sastāvu. Viņi pārbaudīja, kāds ir aktīvo vielu daudzums, un atņēma punktus, ja produkta sastāvā bija konservanti, kurus Eiropas Savienība gan atļauj lietot, tomēr tie var kaitēt ādai.    

Krēmi, kuru sastāvā bija parabēni un konservanti (tādi kā metilizotiazolinons (MIT), kurš bieži izraisa alerģisku reakciju) vai aromatizētāji, tika novērtēti ar zemāku punktu skaitu.

Maksimālais punktu skaits, kuru kāds krēms var izpelnīties, bija 100. Uzvarētājs, “Lidl” ražotais mitrinošais liliju krēms saņēma 64 punktus. Otro un trešo vietu ieņēma “Vichy” produkts “Aqualia Thermal” (17 eiro) un “Garnier Skin Naturals” (4,99 eiro).

Šī nav pirmā reize, kad lēts lielveikala produkts izrādās tas labākais pēc lietotāju veiktajiem testiem. Pirms pāris gadiem šī pati organizācija izmēģināja pretgrumbu krēmus. Reitingu līderis toreiz bija “Cien Q10”. Pieprasījums pēc cenas ziņā lētā (2,99 eiro) krēma toreiz bija tik liels, ka no tirdzniecības centru plauktiem pāris dienās pazuda visas rezerves.

Lūk, viss krēmu reitings (pēc Spānijas pircēju un patērētāju organizācijas OCU veiktā pētījuma datiem):

1. CIEN (LIDL) Aqua Crema Hidratante SPF 4 (2,99 eiro)

 2. VICHY Aqualia Thermal (17 eiro)

3. Garnier Skins Natural (4,99 eiro)

4. NIVEA Cuidado Hidratante dia SPF 15 (5,48 eiro)

5. AVENE Hydrance optimale ligera (15,85 eiro)

6. LAROCHE POSAY Hydreane Ligera (11,88 eiro)

7. L'OREAL Crema Hidratante Triple Active (6,39 eiro)

8. BIOTHERM Aquasource gel (28,78 eiro)

9. CLARINS Gel fondant désaltérant (34,82 eiro)

10. ESTEE LAUDER Hydrationist Maximum Moisture Creme (31,80 eiro)

11. YVES ROCHER Hydra Végétal Gel Crema Hidratación intensa 24H (8,95 eiro)

12. DIADERMINE Cuidado Essencial Hidratante Matificante (6,90 eiro)

13. CLINIQUE Dramatically Different Moisturizing Lotion (20,94 eiro)

14. EUCERIN Aqua Porin Active (14,72 eiro)

15. VITESSE Crema Hidratante 24H Hydra Mineral complex (6,10 eiro)

16. DELIPLUS Crema facial hidratante con Aloe (4,50 eiro)

17. LA MER The moisturizing gel cream (225,25 eiro)