foto: Shutterstock
Šķietami parasts pelējums var izrādīties ļoti bīstams: tas spēj iekļūt pat plaušās
2018. gada 12. februāris, 10:02

Šķietami parasts pelējums var izrādīties ļoti bīstams: tas spēj iekļūt pat plaušās

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ir vairāki iemesli, kāpēc ir tik ļoti svarīgi mājās (un organismā) likvidēt pelējumu. Mitrumā tas var iekļūt visur, pat plaušās. Iekštelpu pelējums var radīt nopietnus draudus veselībai. Pieaug pierādījumu skaits, kas liecina, ka mitrums un pelējums cilvēku dzīvesvietās var izraisīt dažādas medicīniskas problēmas, sākot no sēcošas elpas un citiem elpošanas traucējumiem līdz pat, iespējams, depresijai.

Lai gan pelējums pastāvējis jau gadsimtiem, ar to saistītās veselības problēmas parādījušās tikai nesen. To varētu izskaidrot ar slikti uzceltām mājām un iedzīvotāju skaita pieaugumu, kuriem ir vāja vai pārslogota imūnsistēma. 

Pētījumi liecina, ka visvairāk appelējušu iekštelpu ietekmei potenciāli pakļauti hronisko slimību pacienti, vecāki ļaudis un grūtnieces.

Pelējums ir sevišķi bīstams bērniem

Pakļaušana pelējuma ietekmei agrā bērnībā, izrādās, atstāj lielu ietekmi uz bērna elpceļu veselību. Pētījums, kurā tika aptaujāti vairāk nekā 4000 pamatskolas bērnu, liecināja, ka tiem, kas pirmajā dzīves gadā bija pakļauti vai nu pelējumam, vai mitrumam, bija divreiz lielāks risks ciest no astmas un pastāvīgiem elpceļu simptomiem kā klepus, sēcoša elpa vai krēpas nekā tiem bērniem, kas bija auguši vidē, kur bija sausāki apstākļi.

Kāpēc pelējums ir tik kaitīgs?

Ar neapbruņotu aci skatoties, pelējums šķiet vienkārši pielipis virsmai, uz kuras tas aug, bet vairojoties tas patiesībā izdala gaisā sīkas sporas, ko viegli ieelpot. Sporu ieelpošana negatīvi ietekmē organismu, turklāt dažādos veidos.

Pelējums var izraisīt alerģisku reakciju, piemēram, astmu vai iesnas. Smaga un atkārtota pakļautība pelējuma sporām var izraisīt hipersensitīvu pneimonītu, alveolu iekaisumu plaušās.

Pelējums izdala dažādus gaistošus organiskos savienojumus (GOS), piemēram, spirtus un ketonus, kas ir kairinātāji, rada raksturīgo pelējuma smaku un var izraisīt galvassāpes, reiboni, nogurumu un citus sistēmiskos simptomus.

Noteiktas pelējuma sēnītes izdala mikotoksīnus – indīgus metabolītus, kas nav svarīgi pelējuma augšanā vai vairojoties, bet satur vienas no vistoksiskākajām vielām un kas tiek saistīti ar imunitātes nomākšanu, ādas kairinājumu un, iespējams, pat ar plaušu asiņošanu maziem bērniem.

Pelējums var izraisīt infekcijas slimības cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu (piemēram, kaulu smadzeņu transplantācijas pacientiem), skart ādu, acis, plaušas un citus orgānus.