5 fakti, kas jāzina par mobilo telefonu kaitīgumu
Lietojot mobilo tāruni, mēs esam pakļauti nepārtrauktai fona radiācijai.
Esi vesels
2013. gada 7. novembris, 07:10

5 fakti, kas jāzina par mobilo telefonu kaitīgumu

Jauns.lv

Mobilie sakari ir mainījuši pasauli, taču tie piesārņo vidi un rada cilvēka veselībai kaitīgu starojumu. Konsultē Jānis Brizga, biedrības Zaļā Brīvība vadītājs

Standarti, kas nosaka telefonu maksimālo radiācijas līmeni, ir vairāk nekā 15 gadus veci. Kopš tā laika ir mainījušies paši telefoni un to lietošanas paradumi. Lai arī radiācija, ko tie izstaro, ir ļoti neliela, intensīvi izmantojot telefonu, jūs esat pakļauti nepārtrauktai fona radiācijai.

Mobilie telefoni var izraisīt smadzeņu vēzi

Viens no potenciālajiem riska faktoriem veselībai ir mobilā telefona turēšana pie galvas, turklāt – ilgāku laiku un bieži. Pasaules Veselības organizācija apgalvo, ka tie var izraisīt smadzeņu vēzi. Un ne tikai to – vairāki pētījumi intensīvu mobilā telefona lietošanu saista ar spermas daudzuma samazināšanos vīriešiem un ar miega un uzvedības traucējumiem bērniem.

Mobilie telefoni piesārņo vidi

iens ir tiešā ietekme uz veselību, kuru rada tālruņu starojums, – to mēs tomēr varam kontrolēt, taču ir arī vides piesārņojums, kurš ietekmēs mūs ja ne šeit un tagad, tad ilgtermiņā, un mēs vēl īsti nezinām, cik spēcīgi. Mobilajam telefonam, tāpat kā datoram, ir īss mūžs, daudzi cilvēki mobilos telefonus maina pat biežāk nekā reizi gadā, jo ir taču iznācis jauns modelis. Līdz ar to ļoti liela daļa saražoto telefonu nonāk atkritumos. Bet to detaļas satur bīstamas ķīmiskas vielas. Vislielākos draudus dabai rada mikroshēmas un pusvadītāji, šķidrā kristāla displejs, akumulators un grūti pārstrādājamais plastmasas korpuss.

Mobilo telefonu ražošanas vajazību dēļ iet bojā cilvēki

Arī tad, ja esam veselīgi un mēreni lietojam mobilo telefonu un tādējādi esam parūpējušies par savu labsajūtu un dzīves kvalitāti, tomēr ir cilvēki, kuri cieš un iet bojā telefonu dēļ. Kongo Republikā mobilo telefonu vajadzībām tiek iegūti īpaši minerāli. Cīņā par šiem resursiem iesaistījušies vairāki militāri grupējumi, un visā reģionā ir gājuši bojā vairāki miljoni cilvēku. Vairāk par šo konfliktu var uzzināt, noskatoties dokumentālo filmu “Asinis mobilajā” (http://bloodinthemobile.org/). ASV kongresa pārstāvji un daudzi aktīvisti visā pasaulē jau ilgstoši lūdz telefonu ražotājus atrast citu risinājumu un neatbalstīt asins izliešanu Āfrikā, taču līdz šim – neveiksmīgi.

Sliktas zonas vietā radiācijas līmenis palielinās

Domājot par mobilo telefonu ietekmi uz mums, jādomā gan par to, kā samazināt risku savai veselībai, gan arī par šo telefonu radīto kaitējumu videi. Eksperti iesaka izmantot brīvroku sistēmu, lai klausule nebūtu jātur pie galvas. Nebūtu arī vēlams telefonu turēt kabatā (it īpaši priekškabatā un it īpaši vīriešiem), bet somā. Mazāks starojums rodas tad, ja sūta īsziņas, nevis zvana. Zvanīšanai savukārt būtu ieteicams izvēlēties vietu, kurā ir labs signāls, jo radiācijas līmenis stipri palielinās, ja telefons tiek lietots sliktā zonā.

Bērni radiācijai ir pakļauti vairāk nekā pieaugušie

Bērniem mobilo telefonu nevajadzētu lietot vispār, jo pieķeršanās mazajam ekrānam no agra vecuma var sabojāt bērna spēju pašam domāt, redzēt un just. Bērni arī ir vairāk pakļauti radiācijai nekā pieaugušie.

Kad mobilais telefons ir beidzis savu lietderīgo dzīvi, to nevajag mest sadzīves atkritumos. Jāatceras, ka tie ir bīstamie atkritumi, kas jānodod tiem īpaši paredzētās vietās (piemēram, tos var iemest veikalos Maxima  XX un Maxima XXX speciāli šādam nolūkam izliktās kastēs). Ir arī vairāki uzņēmumi, kas nopirks jūsu lietoto telefonu.  Taču vēl labāk ir ik pa laikam paņemt brīvdienas no mobilajiem sakariem.


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta / Foto: Shutterstock