foto: Pexels.com
Nemet ārā pelnus no grila vai ugunskura - tie labi noder saimniecībā
Noderīgi ikdienā
2018. gada 21. jūlijs, 08:22

Nemet ārā pelnus no grila vai ugunskura - tie labi noder saimniecībā

"100 Labi Padomi"

Līdz ar grila un ugunskuru sezonu krājas arī pelni. Ja dedzināšanai izmanto malku un grilēšanai – kokogles, pelni ir vērtīga izejviela, kas noder gan dārzā, gan mājā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
  • Tīrīšanas līdzeklis – pelni spēj labi šķīdināt taukus un vienlaikus darbojas kā maigs skurbis, tāpēc labi noder nerūsējošā tērauda katlu, bļodu, izlietņu tīrīšanai. Ar pelniem var tīrīt arī keramikas izlietnes un dažādas plīts virsmas. Uzkaisa, pavisam viegli samitrina un pēc notīrīšanas noskalo ar ūdeni.
  • Cīņā pret sūnu – dārzā un zālienā mitrākās vietās reizēm mēdz saaugt vesels paklājs. No tā tikt vaļā palīdz biezā kārtā uzkaisīti pelni. Tos apsmidzina ar ūdeni un ļauj vismaz 10 minūtes iedarboties, pēc tam ar slotu notrauš nost vai izkliedē uz visām pusēm.
  • Mēslojums – pelni satur kāliju un kaļķi un līdz ar to uzlabo pārāk skābu augsni. Ar savu struktūru tie arī padara augsni irdenāku. Plānā kārtā uzkaisa uz augsnes un viegli ierušina. Ja uzbērs biezā kārtā un atstās neierušinātus, mitruma un lietus ietekmē tie sacietēs un sablietēsies.
  • Griezto ziedu mūža paildzināšanai – pelni sevišķi labi palīdz ilgāk noturēties vāzē tiem ziediem, kuriem ir resns un sulīgs kāts, piemēram, gladiolām, dālijām, amariļļiem. Kātus vispirms uz brīdi iemērc pelnos, lai aizvelkas ciet, un tikai tad liek vāzē ar ūdeni.
  • Augu aizsardzībai – ja pelnus izkaisa sausā laikā, tie lielā mērā pasargās augus no laputīm un blusiņām.
  • Sudrabam – pelnus izsijā un izmanto sudraba galda priekšmetu, rotu un trauku spodrināšanai. Pēc tam rūpīgi noskalo ūdenī un ar mīkstu lupatiņu nosusina.