foto: Pļaviņu novada dome
Stārķi pārziemo Latvijā, nav aizlidojuši uz Āfriku
Salīdzinoši maigā ziema stārķiem nav bijis pamudinājums doties pārziemot uz siltajām zemēm. Ornitologi par to aicina nesatraukties un visu atstāt dabas ziņā. Attēlā: stārķis lepni pastaigājas Pļaviņu novadā.
2018. gada 12. janvāris, 06:52

Stārķi pārziemo Latvijā, nav aizlidojuši uz Āfriku

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

No visas Latvijas pienāk ziņas, ka daudzviet stārķi šoruden nav aizlidojuši pārziemot uz Āfriku, bet palikuši tepat. Stārķi ligzdo Ugālē, Pļaviņās un citviet. Norūpējušie putnu draugi sociālajos tīklos jautā: ko darīt? Vai putnus nogādāt patversmē, piebarot...?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pļaviņu pašvaldības policija saņēmusi satrauktu iedzīvotāju zvanus par stārķi, kurš apmeties Zviedru skanstes estrādē. Ugāliete Estere Kalniņa „Facebook” jautā: „Nezinu, kā uz šo reaģēt. Šorīt pārsteidza ne tikai sniegs un sals, bet arī stārķis. Kā rīkoties? Ko darīt?” Latvijā palikušie putni brīvi pārvietojas, lido, nav ievainoti.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājs Viesturs Ķerus portālam Kasjauns.lv teica: „Grūti pateikt, kāpēc stārķi nav aizlidojuši. Bet Latvijā katru ziemu, ne tikai šādā siltā, kāda ir pašlaik, ir kāds stārķis, kas pie mums paliek un pārziemo. Tas nav nekas unikāls. Kāda daļa no viņiem ziemā nonāk cilvēku aprūpē – viņus piebaro, bet stārķiem, kuri ēd visu, kas kustās, ir lielākas izdzīvošanas iespējas, nekā, piemēram, kukaiņēdājiem putniem.

Dzīvnieku aizsardzības likums paredz, ka par dzīvniekiem, kas ir bezpalīdzīgā stāvoklī jāparūpējas vietējai pašvaldībai. Bet ne jau tās visas zina, kas un kā jādara un konsultējas ar mums. Un varētu būt arī tā, ka stārķis, kuru piebaro, vēlāk „nāk virsū” cilvēkiem un viņš var nodarīt pāri kādam bērnam. Ir arī patversme „Drauga spārns”, kas ir ja ne gluži vienīgā, tad labākā, kas var palīdzēt putniem. Tā kā teorētiski tāda iespēja palīdzēt putniem ir, bet praktiski... Mans ieteikums būtu atstāt visu dabas ziņā – kas izdzīvos tas izdzīvos. Tas būtu visprātīgākais”.

Arī dzīvnieku patversme „Mežavairogi” informējusi šogad ziņas par stārķiem, kuri neizvēlas migrēt uz ziemošanas vietām, pienāk teju katru dienu. Ziemošanai Latvijā paliek spēcīgākie, nevis vārgākie putni, un martā tie meklēs labākās ligzdošanas vietas. Putnus arī nav jābaro, jo viņi ir spējīgi atrast barību arī šādos laikapstākļos.