foto: Vida Press
Tā Norvēģijas karaliskā ģimene atzīmē Nacionālo dienu
Norvēģijas kroņprinča ģimene: princis Sverre Magnuss (no kreisās), kroņprincese Mete Mārita, princese Ingrida Aleksandra, kroņprincis Hākons un ģimenes četrkājainie draugi Mafins Krokebolle un Millija Kakao.
Slavenības
2018. gada 21. maijs, 09:31

Tā Norvēģijas karaliskā ģimene atzīmē Nacionālo dienu

Kasjauns.lv

Norvēģijā Nacionālo dienu svin 17. maijā. Šajā zemē tie ir lieli svētki. Tērpusies tautas tērpos, Norvēģijas kroņprinča Hākona ģimene šajā diena sveica bērnu parādi, kas devās gar viņu mājām Skaugumā.

Sveikt tautu Nacionālajā dienā iznāca visa kroņprinča Hākona ģimene: viņa sieva kroņprincese Mete Mārita, meita princese Ingrida Aleksandra, dēls princis Sverre Magnuss un pat abi četrkājainie draugi – pelēkais Mafins Krokebolle un melnā Millija Kakao.

Norvēģijas kroņprinča Hokona ģimene atzīmē Nacionālo dienu

Norvēģijas kroņprinča Hokona ģimene atzīmē Nacionālo dienu.

gallery icon
32

Lai gan Norvēģija neatkarību ieguva 1905. gada 7. jūnijā, Nacionālo dienu atzīmē 17. maijā, kad 1814. gadā tika pieņemts Norvēģijas pamatlikums. Šī diena nereti tiek dēvēta arī par Pamatlikuma pieņemšanas dienu.

17. maijs Norvēģijā ir svētku diena un brīvdiena, kad pie mājām tiek izkārti karogi. Pret karoga izkāršanu norvēģi izturas ļoti nopietni. Tas jāizkar saulei lecot un jānoņem saulei rietot, bet ne vēlāk kā pulksten 21:00 (vasarā). Lai gan šādi strikti noteiktumi lielākoties attiecināmi uz valsts iestādēm, tos ievēro arī lielākā daļa privātpersonu.

Oficiālā vizītē Rīgā ieradies Norvēģijas kroņprincis Hokons un kroņpricese Mete Mārita

Oficiālā vizītē Rīgā ieradies Norvēģijas kroņprincis Hokons un kroņpricese Mete Mārita

gallery icon
57

Svētku pusdienās ēdienus bieži gatavo un dekorē Norvēģijas karoga krāsās (jo īpaši kūkas un desertus) – zilā, sarkanā un baltā.

Daudzās valstīs Nacionālo dienu atzīmē ar militāru parādi, taču Norvēģijā 17. maijs nereti tiek dēvēts arī par Bērnu dienu, jo parādē dodas bērni. Šī tradīcija aizsākās 1870. gadā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, kad svētku gājienā devās zēni. No 1889. gada parādē ļauts piedalīties arī meitenēm. Turklāt pamatskolu skolēniem šāda došanās gājienā savulaik bija pat obligāta.

Norvēģijas kroņprinča Hokona un kroņprinceses Metes Māritas dzīves ainiņas

Norvēģijas kroņprinča Hokona un kroņprinceses Metes Māritas dzīves ainiņas.

gallery icon
23

Norvēģijas Nacionālo dienu dēvē arī par tautas tērpa dienu, jo liela daļa norvēģu šajā dienā ģērbjas tautas tērpā. Pēc aprēķiniem tiek lēsts, ka no 5.3 miljoniem iedzīvotāju 2.4 miljoniem ir katram pašam savs tautas tērps.

Norvēģijas princese Ingrida Aleksandra

Norvēģijas princese Ingrida Aleksandra.

gallery icon
74