foto: LETA
Pākšaugu piegādēm tomēr nepiemēros reverso PVN
Zaļo zirņu pākstis.
Bizness un ekonomika
2018. gada 21. oktobris, 17:40

Pākšaugu piegādēm tomēr nepiemēros reverso PVN

Jauns.lv / LETA

Pretēji pērn valdībā lemtajam pākšaugu piegādēm tomēr nepiemēros pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apgrieztās maksāšanas kārtību jeb reverso PVN, liecina izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegtais Finanšu ministrijas (FM) priekšlikums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2017.gadā valdība uzdeva FM, izstrādājot 2019.gada budžetu, veikt grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz ar 2019.gada 1.janvāri ieviest PVN apgrieztās maksāšanas kārtību pākšaugu piegādēm. Tādējādi bija iecerēts cīnīties ar PVN krāpniecību. Valdības uzdotais arī nozīmēja, ka FM jāprecizē arī PVN ieņēmumu prognozes, palielinot ieņēmumus 2019.-2020.gadā par 500 000 eiro ik gadu.

Lai izpildītu valdības uzdoto uzdevumu, FM lūdza Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un Zemkopības ministriju sniegt informāciju par iespējamiem PVN krāpšanās gadījumiem un saistībā ar to valsts budžetam nodarītajiem zaudējumiem.

VID, veicot nodokļu kontroles pasākumus, neatklāja PVN krāpšanas gadījumus saistībā ar darījumiem ar pākšaugiem. Tāpat, veicot preventīvus pasākumus PVN maksātājiem saistībā ar PVN deklarācijās deklarētajiem datiem, netiks konstatēti būtiski PVN izkrāpšanas gadījumi attiecībā uz pākšaugu piegādēm.

Savukārt Zemkopības ministrija informēja, ka tās rīcībā nav datu, kas apliecinātu PVN krāpšanos pākšaugu tirdzniecībā. Veicot lauksaimnieku nevalstisko organizāciju aptauju, Zemkopības ministrija konstatēja, ka to rīcībā arī nav informācijas par to, ka pākšaugu piegādes tiek izmantotas PVN izkrāpšanas shēmās.

Ņemot vērā iesaistīto pušu sniegti informāciju, FM secina, ka attiecībā uz pākšaugu piegādēm PVN krāpšana nav konstatēta, līdz ar to Latvijā nav nepieciešams ieviest apgriezto jeb reverso PVN maksāšanas kārtību pākšaugu piegādēm.