Restorāns kā dievīgs piedzīvojums - pēc kā izvēlēties labāko? (Satriecoši garšīgs raksts)
Labi zināmais teiciens “Mīlestība iet caur vēderu” ir patiesāks par patiesu – to zina katrs īsts latvietis, kuram patīk gardi un baudāmi paēst. Lai arī lielā cieņā ir vecmammas kotletes un kraukšķīgās kartupeļu pankūkas, bieži vien kārojas tomēr nogaršot kaut ko netipiskāku, sarežģītāku un greznāku. Latvietis – gardēdis lieliski zina, ka šādiem brīžiem lieliski piemērots ir restorāns – vieta, kur ēdiens savijas ar mākslu un rada gan vizuālu, gan īstenu garšas baudījumu. Taču šeit rodas jautājums – kā neskaitāmi daudzu restorānu vidū izraudzīties pašu labāko un izcilāko? Ir vairāki kritēriji, pēc kuriem vadoties Tu nonāksi pie izcilākā un Tev piemērotākā kandidāta. Kādi tie ir? Lasi tālāk!
Visi ir svarīgi, taču viens – vissvarīgākais
Tu vari būt 100% pārliecināts, ka pēc šī raksta izlasīšanas Tu pat acis nepamirkšķinot spēsi noteikt, kurš restorāns ierakstāms izcilnieku sarakstā. Ķeroties vērsim pie ragiem (vai restorānam pie dakšām), laiks iepazīties ar kritēriju sarakstu, pēc kura Tu ļoti viegli varēsi izvērtēt restorāna kvalitāti un atbilstību Tavām vēlmēm un vajadzībām. Labs restorāns ir nosakāms pēc:
- “zvaigžņu skaita” jeb starptautiska restorāna klases novērtējuma;
- atrašanās vietas un piekļuves ērtībām;
- cenām;
- piemērotības visām vecuma un veselības grupām;
- ēdienu;
- sezonālo ēdienu pieejamība jeb – vai tiek piedāvāti vietējie sezonas produkti.
Turpinājumā Tev ir īpaša iespēja sīkāk iepazīties ar ēdieniem un to sastāvdaļām, ar ko teicams restorāns lepojas, savukārt zemāka līmeņa restorāns uzskata par mazsvarīgu, taču Tev, ja vēlies nekļūdīgi noskaidrot, kurš ir labs restorāns, ir pilnīgi noteikti jāzina.
Restorāns un tā piedāvāto sezonālo ēdienu burvība
Tieši tā! Pats svarīgākais no visiem iepriekš minētajiem kritērijiem, kas parāda, cik labs restorāns patiesībā ir, ir – vai tiek piedāvāti sezonālie ēdieni ar svaigiem, sezonāliem, tepat Latvijā audzētiem produktiem. Sākot Tavu ceļojumu sezonālo ēdienu pasaulē, vispirms der atcerēties, ka restorānu sezonas iedalās divās daļās:
- pavasara/vasaras sezona (vai vienkārši vasaras sezona);
- rudens/ziemas sezona (vai vienkārši ziemas sezona).
Galvenās šo sezonu ēdienu atšķirības ir ne tikai to sastāvā (mainoties sezonai, mainās galvenokārt piedevas), bet arī “noskaņā” – vasaras sezonā tiek piedāvāti “vieglāki” ēdieni ar mazāku sastāvdaļu skaitu, savukārt ziemas sezonā – sātīgāki, “smagāki”, asāki, garšvielām un sastāvdaļām bagātāki ēdieni. Vēl der atcerēties, ka ikviens labs restorāns būs parūpējies arī par sezonālu šefpavāra komplimentu, un šeit katrs restorāns (tostarp arī, piemēram, viesnīcas Baltvilla restorāns) izpaužas, kā nu spēj – vieni piedāvā nelielas uzkodiņas no sezonas produktiem, citi – sezonālos dzērienus (kļavu, bērzu vai ābolu sulas un kokteiļus). Vai esi iekārdināts? Turpinājumā iepazīsties ar sezonu TOP produktiem, ko katrs sevi cienošs un labs restorāns iedzīvinās savā sezonas ēdienkartē!
Pavasara – vasaras sezonas TOPā – dārzeņi un zaļumi
Labākie ēdinātāji, tostarp arī Baltvilla restorāns, saviem apmeklētājiem piedāvā itin visu vitamīniem bagāto un svaigo, ko pavasarī piedāvā daba – netiek smādētas ne pienenes, ne gārsas, nedz arī virza un skābenes – šie vitamīniem un minerālvielām pārbagātie pavasara zaļumi savu vietu parasti atrod svaigajos salātos, taču dažs radošs restorāns ir atradis arī veidu, kā, piemēram, pienenes un skābenes, padarīt par mutē kūstošu saldā ēdiena sastāvdaļu. Iestājoties vasaras mēnešiem, ēdienu meistari steidz radīt neaizmirstamus garšas baudījumus no vietējām ogām un agrajiem dārzeņiem. Populārākās piedevas un ēdienu sastāvdaļas pavasara – vasaras sezonā ir:
- zaļumi (dilles, loki, pētersīļi, oregano jeb raudene, dažādas zāles (jau minētās pienenes, gārsas un virzas), skābenes, spināti, rukola u.t.t.);
- baltie sparģeļi;
- redīsi;
- ēdamie ziedi;
- rabarberi;
- dīgsti;
- svaigi zaļie zirnīši;
- sviesta pupu pākstis;
- ziedkāposti;
- brokoļi;
- kļavu un bērzu sulas;
- pavasara un vasaras sēnes (murķeļi, gailenes, saulsardzenes, bērzlapes);
- vasaras ogas (zemenes, avenes, mellenes, ķirši, upenes, jāņogas, ērkšķogas, lācenes u.c.);
- mini dārzeņi (nelieli burkāniņi, mazi jaunie kartupelīši u.tml.).
Tuvojoties rudens sezonai, sarakstam pievienojas arī dažādu izmēru un šķirņu tomāti un sīpoli, kā arī kabači, cukini un patisoni. Lai arī lielākoties abās sezonās pamatēdieni ir vieni un tie paši (jēra, liellopa, vistas, pīles gaļa un dažādas zivis), pavasaris ir tas, laiks, kad īpaši cieņā un goda vietā uz galda tiek celti zandarti (tiesa, pēc to nārstošanas laika beigām), kas gluži kā citi pamatēdieni, vadoties pēc pieprasījuma, tiek pasniegts teicamos grillējumos. Lieliska servisa piemēram – Baltvilla restorāns, kurš saviem viesiem ik dienas sarūpē citu “dienas zivi”, kas dod iespēju gan izpausties izcilajam virtuves personālam, gan arī Tev kā apmeklētājam katru dienu iepazīt arvien jaunu baudu no neatkātojamajiem zivju ēdieniem.
Rudens – ziemas sezonā cieņā karstie ēdieni no vēlajiem dārzeņiem
No agrajiem pavasara zaļumiem caur vasaras ogu un mini dārzeņu našķiem Tu esi nonācis līdz rudens – ziemas sezonas vēderpriekiem. Šis ir laiks, kad, vadoties pēc viesu pieprasījuma, katrs labs restorāns, tostarp arī Baltvilla restorāns, piedāvā biezākas zupas, krēmzupas, gulašzupas, sātīgus casserole (sautējumus) un biezeņus, lai apmierinātu viesu vēlmes pēc siltuma, baudas un labsajūtas. Rudens – ziemas sezonas populārākie un iecienītākie produkti ir:
- rudens sēnes (baravikas, cūcenes, austersēnes);
- ķirbji;
- kukurūza;
- kuskuss;
- lēcas;
- kvinoja;
- paprika;
- batātes (saldie kartupeļi);
- kāļi;
- jūras veltes;
- bietes;
- pupas u.c.
Šajā laikā saldo ēdienu pašā TOPa augšgalā ir āboli un cidonijas, kā arī rudens ogas (brūklenes, dzērvenes). Aukstajai sezonai lieliski piederas arī sarkanvīna marinādes un mērces, savukārt ēdiena pamatā gluži kā pavasarī to darīja zandarts, rudenī pievienojas dažādi medījumi un meža dzīvnieku gaļa, bet savā tronī atgriežas dažādi steiki.
Kādēļ izvairīties no nesezonas ēdieniem?
Lai arī katrs sevi cienošs, labs restorāns (Baltvilla restorāns tajā skaitā) darīs visu, lai viesiem varētu piedāvāt iespējami daudz konkrētās sezonas ēdienu un piedevu, daži restorāni tik ļoti nepūlas, domājot, ka nesezonas produkti ne ar ko nav sliktāki par sezonas labumiem. Bet Tu taču gribi zināt taisnību, vai ne? Labāk izvairīties no nesezonas produktiem, jo tie var būt:
- zemas kvalitātes, ņemot vērā faktu, ka uz Latviju tie piegādāti galvenokārt 2. un pat 3. klases produkti;
- ar krietni zemāku uzturvērtību;
- pliekanāku, neizteiktāku garšu nekā vietējie produkti;
- pilni dažādām ķimikālijām un pesticīdiem;
- dārgāki, līdz ar to arī restorāna piedāvātie ēdieni ir dārgāki.
Izsverot šos nesezonas ēdienu mīnusus, labāk ir mazliet vairāk laika veltīt meklēšanai un atrast teicamu vietu maltītei, lai varētu droši teikt: “Lūk, tas gan bija viens labs restorāns”, vai ne?
Kur mieloties gardākajiem sezonas ēdieniem?
Ja prāto, kurš Rīgas restorāns būs vislabākais, Tev palīdzēt var Live Rīga mājaslapa, kurā iespējams apskatīt pilnīgi visus Rīgas teritorijā esošos restorānus ar to darba laiku, kontaktiem un aprakstu, bet kur garšīgi paēst ārpus Rīgas teritorijas? Tev kā īstam un izglītotam gardēdim varētu patikt Baltvilla restorāns, kas piedāvā gardākos sezonas ēdienus, ko varēsi baudīt, vērojot fantastisku skatu ārā, jo Baltvilla restorāns atrodas Baltezera gleznainajā krastā. Turklāt tas piedāvā ne tikai gardas maltītes, bet arī iespēju atjaunoties veselības centrā, relaksēties augsta līmeņa spa un atpūsties kādā no burvīgajiem viesnīcas Baltvilla numuriņiem. Vai nav lielisks komplekts? Sīkāku informāciju par piedāvājumu uzmeklē Baltvilla mājaslapā!
Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Baltvilla.