foto: AFP
Bīstamais piena pulveris līdz Latvijai nav nonācis
Pārtikas inspektors Francijā pārbauda, vai veikala plauktos nav bīstamais piena pulveris.
Bizness un ekonomika
2018. gada 21. janvāris, 07:44

Bīstamais piena pulveris līdz Latvijai nav nonācis

Kas Jauns Avīze

No veikaliem Eiropā jāizņem 12 miljoni kārbu ar Francijas piena pārstrādes grupas "Lactalis" ražoto zīdaiņu piena pulveri, kurā konstatētas salmonellas. Kopumā šis produkts nonācis 83 valstu tirgotavās.

Koncerna vadītājs Emanuels Benjē teic, ka izplatītājiem nevajadzēs šķirot produkciju, lai atrastu inficēto pulveri: “Viņi zina, ka viss ir jāizņem no plauktiem.” Benjē arī apsolījis kompensācijas visiem cietušajiem. Ģimenes, kurās bērni saslimuši ar salmonelozi pēc "Lactalis" piena pulvera lietošanas, ierosinājušas simtiem lietu pret šo grupu.

Francijas amatpersonas līdz janvāra vidum ziņojušas par 35 zīdaiņu saslimšanu, Spānijā konstatēts viens gadījums, Grieķijā izmeklē vienu iespējamu saslimšanu. Upurus pārstāvoša apvienība uzskata, ka varas iestādes pārāk zemu novērtējušas saslimšanas gadījumu skaitu.

Vai pircēji Latvijā var justies droši? Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere "Kas Jauns Avīzei" skaidro: “Ne Francija, ne citas iesaistītās valstis nav ziņojušas, ka piesārņotās Lactalis produktu partijas būtu nonākušas Latvijā. Dienests seko līdzi Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā, kur tiek ievietota informācija par piesārņotajām produktu partijām un valstīm, uz kurām tās vestas. Ja tiks saņemta informācija, ka piesārņotie produkti nonākuši Latvijā, PVD nekavējoties uzdos izņemt tos no tirdzniecības.”