foto: Twitter
Daugavpils uzņēmums skaidro, kāpēc savus pelmeņus nosaucis par "Putina pelmeņiem"
Daugavpilī jau pāris gadus lipina Krievijas prezidenta Putina vārdā nosauktos peļmeņus. Ražotājs gan skaidro, ka nosaukums un iepakojuma dizains esot par godu viņu darbiniekam, kurš jau ir miris.
Bizness un ekonomika
2017. gada 7. oktobris, 06:48

Daugavpils uzņēmums skaidro, kāpēc savus pelmeņus nosaucis par "Putina pelmeņiem"

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Daudziem pat nenojaušot, Daugavpils uzņēmumā „Daers” jau labu laiku izgatavo Krievijas prezidenta vārdā nosauktos pelmeņus „Putinskie”. Latvijas veikalos tos gan neatrast, bet Rietumeiropas valstīs tos var nopirkt bez problēmām, it sevišķi zemēs, kur ir daudz krievu emigrantu – Vācijā un Lielbritānijā.

Uzņēmuma vadītājs Dmitrijs Jeršovs portālam Kasjauns.lv gan apgalvoja, ka šiem pelmeņiem nav nekāda sakara ar Krievijas prezidentu. „Daers” direktors uz jautājumu, vai pelmeņu nosaukumu var saistīt ar Krievijas prezidentu, tēloja nezinīti: „Ar kādu prezidentu? Ar Putinu...? Mums pašiem ir savs prezidents!

Pelmeņi Putina vārdā nosaukti par piemiņu mūsu krāvējam – mūsu uzņēmumā bija krāvējs ar tādu uzvārdu pirms kādiem 20 gadiem, labs darbinieks. Tagad viņš vairs nav starp dzīvajiem. Tā ir piemiņa viņam”. Kremļa zvaigzne uz iepakojuma attēlota tādēļ, ka šis Daugavpils krāvējs esot bijis kādreizējais maskavietis. Vienlaikus Jeršovs teica, ka Putina vārdā nosauktos pelmeņus nevar nopirkt krāvēja kādreizējā mītnes vietā, bet gan nez kādēļ tikai Vācijā.

Vācijas „krievu lielveikalā” kilogramu Putina vārdā nosauktos peļmeņus, kuru iepakojumu rotā sarkana zvaigzne Kremļa torņa galā, var nopirkt par 4,39 eiro, bet kādā Lielbritānijas pārtikas internetveikalā vēl lētāk – par 2,69 mārciņām jeb 3,02 eiro. Jāpiebilst, ka tāda ir arī vidējā pelmeņu cena Latvijas veikalos (protams, ar citiem nosaukumiem).

Katrā ziņā šie ir pelmeņi, kurus savas pusapaļās – 65. dzimšanas dienas cienasta galdā sestdien, 7. oktobrī, var likt mūsu lielās austrumu kaimiņvalsts vadītājs. Tikai diez vai lielvalsts vadītājs savā dzimšanas dienā gribēs pieminēt kaut kādu Daugavpils kulinārijas ceha krāvēju, kaut arī savu tautieti. Īsi pirms Krievijas prezidenta dzimumdienas to, ka Putina pelmeņus lipina Latvijā, pamanījuši arī Krievijas plašsaziņas līdzekļi, kas komentē kādu tvītu, kurā redzami Vācijas veikalā tirgotie pelmeņi.

Sociālo tīklu lietotāji uzskata, ka tas ir mārketinga triks - pelmeņus nosaukt Putina vārdā, jo Vācijā dzīvo daudz krievvalodīgo.

Kāds „Facebook” lietotājs atminējies, ka 2015. gadā daudz tika apspriesta Latvijā ražotā suvenīru produkcija ar Putina attēlu. Kāda Natālija Rusinova izveidoja internetveikalu SuperPutin.lv, kurā pārdeva T-kreklus ar Putina portretu. Tagad šis veikals gan vairs nedarbojas.

Baltijas valstis ir pazīstamas ar savu anitkrieviskumu un antipadomiskumu. Bet tajā pašā laikā šis nav pirmais gadījums, kad Baltijā strādājošos uzņēmējus apvaino „krievu” jeb „padomju”propagandā. Tā šī gada jūlijā Lietuvā bija skandāls, kurā nosodīja kādu piena pārstrādes ražotni, kura ražoja saldējumu „Padomju plombīrs”,” raksta Sputniknews.lv.

Putina pelmeņu ražotājs – SIA “Daers” - dibināts 1995. gadā un laika gaitā no neliela kulinārijas ceha izaudzis par stabilu uzņēmumu, kurš ražo peļmeņus, gaļas un kulinārijas izstrādājumus. Īpaši „Daers” specializējies peļmeņu ražošanā. Tā kā daudzi uzskata, ka pelmeņi ir tradicionāls krievu nacionālās virtuves produkts, tad arī lielai daļai „Daers” ražotajiem pelmeņiem ir doti atbilstoši nosaukumi – pelmeņi sibīriešu vai urāliešu gaumē, „Russkie”, „Babuškini”, „Derevenskije” un tamlīdzīgi.

Taisnības labad gan jāsaka, ka pelmeņi nav „krievu izgudrojums”. Vārda „pelmeņi” etimoloģija liecina, ka pelmeņi drīzāk ir somogru tautu – komi, udmurtu vai somu nacionālais ēdiens.

Daugavpilī ražotie pelmeņi ir piesaistījuši arī sociālo tīklu lietotāju uzmanību: