foto: apis-cor.com
Krievijā tapusi mājīga māja, kas izdrukāta 24 stundās
Šīs 37 kvadrātmetru mājas celtniecība prasīja mazāk kā 24 stundas un kopumā izmaksāja nepilnus 10 tūkstošus eiro.
Bizness un ekonomika
2017. gada 3. aprīlis, 05:50

Krievijā tapusi mājīga māja, kas izdrukāta 24 stundās

Kasjauns.lv

Katram vīrietim vajag iestādīt koku, nosist čūsku un izdrukāt māju. Jā, mājas celšana mūsdienās ieguvusi pavisam jaunu nozīmi, jo tas nenozīmē tēst baļķus vai šķelt akmeņus. Pat ķieģeļi vairs nav vajadzīgi. Nepieciešams vien 3D printeris.

Šī māja tika uzcelta Piemaskavā. Patiesībā, tā netika būvēta tradicionālā veidā, bet gan izdrukāta ar 3D printeri.

Tā ir pirmā šādā veidā celtā dzīvojamā ēka, ko izstrādājis tehnoloģiju jaunuzņēmums "Apis Cor". Celtniecība prasīja mazāk kā 24 stundas un kopumā izmaksāja nepilnus 10 tūkstošus eiro. Pārvietojamais 3D printeris izveidoja ēkas cementa sienas un starpsienas kā vienu veselumu. 

Ēka netika drukāta paneļos un vēlāk būvlaukumā sastiķēta, kā tas tiek parasti darīts. Pārvietojamais 3D printeris pēc tam tika aizvākts no ēkas un strādnieku brigāde pabeidza māju, uzliekot jumtu un logus, kā arī pabeidzot interjeru.

Kompānija vēlas pierādīt, ka šāda veida celtniecība ir ātra, videi draudzīga un droša.

Ar 3D printeri drukāta māja

Aktieris Andris Bulis pirms 10 gadiem, kad viņam bija 25 gadi un viņš tika atzīts par seksīgāko vīrieti Latvijā.

gallery icon
16

"Mēs vēlamies, lai cilvēkiem visā pasaulē uzlabojas dzīvošanas apstākļi," teic "Apis Cor" dibinātājs un mobilā printera izgudrotājs Ņikita Čenjuntai. "Tāpēc celtniecības procesam jākļūst ātram, efektīvam un kvalitatīvam. Lai tas notiktu, viss grūtais darbs jāuztic gudrām ierīcēm."

Pirmā šādā veidā radītā māja ir mājīga 37 kvadrātmetru platība neparastā, izliektā formā. Izliektais dizains tika izvēlēts, lai parādītu 3D printera spēju izdrukāt materiālu jebkādā formā.

Izdrukātās mājas iekšpusē ir visas standarta iespējas. Studijas tipa mājoklim ir zāle, vannasistaba, dzīvojamā istaba un kompakta virtuve.

"Apis Cor" lēš, ka kopējās paraugnama būvniecības izmaksas bija 258 eiro par kvadrātmetru. Kopumā tā izmaksāja 9 502 eiro, taču visdārgākie elementi bija logi un durvis.

  • Pamati: 260 eiro
  • Sienas: 1 522 eiro
  • Grīda un jumts: 2 283 eiro
  • Elektroinstalācijas: 227 eiro
  • Logi un durvis: 3327 eiro
  • Ārpuses apdare: 779 eiro
  • Iekšējā apdare (ieskaitot piekaramos griestus): 1 104 eiro
  • Kopā: 9 502 eiro

Kaut gan kopējās celtniecības ietaupījumu salīdzinot ar tradicionālo būvniecību ir grūti aprēķināt, "Apis Cor" pārstāvji apgalvo, ka ietaupījums drukājot 3D sienas ir garantēts.