foto: Pexels.com
Somijā par žurnālistes vajāšanu notiesāti prokremliskie interneta troļļi
Pasaulē
2018. gada 19. oktobris, 10:31

Somijā par žurnālistes vajāšanu notiesāti prokremliskie interneta troļļi

Jauns.lv / LETA

Somijas tiesa ceturtdien notiesājusi prokremliskos interneta troļļus par somu raidorganizācijas YLE žurnālistes Džesikas Aro apmelošanu un vajāšanu internetā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Labējās prokremliskās vietnes "MV-Lehti" dibinātājs Ilja Janickins tika atzīts par vainīgu 16 apsūdzībās, tostarp par apmelošanu, un notiesāts uz 22 mēnešiem cietumā.

Politiskais aktīvists Johans Bekmans, kurš ilgstoši aizstāvējis Maskavas intereses Somijā un bēdīgi slavens arī Latvijā ar sadarbību ar tā dēvētajiem antifašistiem, notiesāts par apmelošanu un vajāšanu. Viņam piespriests gadu ilgs nosacīts cietumsods.

Trīs mēnešu ilgs nosacīts cietumsods tika piespriests arī vienai no "MV-Lehti" darbiniecēm.

Tiesa secināja, ka Bekmans internetā iedrošinājis citus uzbrukt Aro un sekojošā vajāšana ļoti ietekmējusi žurnālistes dzīves kvalitāti, vēsta YLE.

Tiesa arī piesprieda apsūdzētajiem samaksāt 136 000 eiro lielu kompensāciju par nodarīto kaitējumu. Šīs summa tiks sadalīta starp Aro un vēl diviem upuriem.

Tiesas lēmums tiek uzskatīts par lielu uzvaru cīņā pret naida izplatīšanu internetā Somijā, un spriedums ir bargāks par prokuratūras pieprasīto.

Pēc tam, kad Aro 2014.gadā sāka atspoguļot Krievijas propagandas un dezinformācijas kampaņas sociālajos medijos Somijā, viņa tika pakļauta prokremlisko interneta troļļu vajāšanai.

Sevišķi situācija saasinājās pēc tam, kad viņa intervēja darbiniekus tā dēvētajā troļļu fabrikā Sanktpēterburgā, kur tika algoti cilvēki, lai izplatītu sociālajos medijos viltus ziņas. Aro bija viena no pirmajām, kura ziņoja par šādu prokrievisku "troļļu fabriku" eksistenci.

Nākamajos četros gados viņas personiskā informācija tika nopludināta internetā, viņas pārvietošanās tika izsekota un viņa saņēma draudus dzīvībai.

"Es cerēju, ka tas varbūt beigsies, bet kļuva tikai sliktāk un sliktāk un sliktāk," pirms sprieduma nolasīšanas sacīja Aro.

"Pat mani draugi sāka laikot un komentēt šos neķītros gabalus par mani, tā es pamanīju, ka tiem ir īsta ietekme," viņa piebilda.

Daudzus no negatīvajiem rakstiem par Aro publiskoja "MV-Lehti", tostarp apvainojot viņu narkotiku lietošanā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Aro turpināja ziņot par Krievijas "troļļu fabrikām" un dezinformācijas kampaņām un 2016.gadā ieguva Somijas Lielo balvu žurnālistikā.