foto: AP/Scanpix/LETA
Čehi padomju invāzijas upuru piemiņas ceremonijā izsvilpj Babišu
Demonstranti Čehijas premjerministru Andreju Babišu sagaidīja ar svilpieniem.
Pasaulē
2018. gada 21. augusts, 14:41

Čehi padomju invāzijas upuru piemiņas ceremonijā izsvilpj Babišu

LETA

Padomju iebrukuma upuru piemiņas ceremonija otrdien Prāgā izvērtusies par protesta akciju pret Čehijas premjerministru Andreju Babišu.

Čehi piemin "Prāgas pavasara" 50.gadskārtu

Piemiņas ceremonija Prāgas centrā pie Čehijas sabiedriskā radio ēkas, kur 1968.gada 21.augustā padomju okupācijas pirmajās stundās dzīvību zaudēja 17 neapbruņoti ...

gallery icon
34

Piemiņas ceremonija Prāgas centrā pie Čehijas sabiedriskā radio ēkas, kur 1968.gada 21.augustā padomju okupācijas pirmajās stundās dzīvību zaudēja 17 neapbruņoti cilvēki, kas mēģināja apturēt krievu tankus, demonstranti Babišu sagaidīja ar svilpieniem.

Daļā čehu sabiedrības lielu sašutumu izsaucis apstāklis, ka Babiša vadītā mazākuma valdība jūnijā nāca pie varas ar komunistu atbalstu.

Turklāt tiek apgalvots, ka Babišs savulaik esot sadarbojies ar toreizējās Čehoslovākijas komunistiskā režīma slepenpoliciju.

Kā ziņots, čehi un slovāki šodien piemin 50.gadskārtu, kopš padomju tanki iegāja toreizējā Čehoslovākijā, lai apspiestu reformu kustību, kas vēsturē pazīstama kā "Prāgas pavasaris".

Čehoslovākijas Komunistiskās partijas toreizējā līdera Aleksandra Dubčeka vadībā tika uzsāktas demokrātiskās reformas, mēģinot pārveidot PSRS uzspiesto totalitāro režīmu "sociālismā ar cilvēcisku seju".

Taču naktī uz 1968.gada 21.augustu Čehoslovākijā iegāja PSRS militārais kontingents, kam atbalstu sniedza arī vairāku citu toreizējā Varšavas pakta valstu – kādreizējās Austrumvācijas, Ungārijas un Polijas – armijas.

Tikai okupācijas pirmajā dienā, pretojoties iebrucējiem, dzīvības zaudēja aptuveni 50 čehi un slovāki, bet saskaņā ar vēsturnieku aplēsēm kopējais padomju okupācijas upuru skaits sasniedza vismaz 402 cilvēkus.

Pēdējais padomju karavīrs Čehoslovākiju pameta tikai 1991.gadā, divus gadus pēc Samta revolūcijas, kuras rezultātā beidzot tika gāzts komunistiskais režīms.