foto: AFP/Scanpix/LETA
Mogerīni: "Kodollīgumam ar Irānu nav alternatīvas"
Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni paziņoja, ka kodollīgumam ar Irānu nav alternatīvas.
Pasaulē
2018. gada 21. maijs, 23:36

Mogerīni: "Kodollīgumam ar Irānu nav alternatīvas"

LETA

Pasaules lielvaru un Irānas kodollīgumam nav alternatīvas, pirmdien sacīja Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, šādi reaģējot uz ASV valsts sekretāra Maika Pompeo paziņojumu, ka ASV līdz ar izstāšanos no kodollīguma pret Irānu vērsīs bezprecedenta sankcijas.

"Sekretāra Pompeo runā netika demonstrēts, kā izstāšanās no Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) ir padarījusi vai padarīs reģionu drošāku kodolieroču izplatīšanas draudu priekšā vai arī kā tas nostāda mūs labākās pozīcijās, lai ietekmētu Irānu jomās, kas atrodas ārpus JCPOA ietvariem," sacīja Mogerīni. "JCPOA nav alternatīvas."

Pompeo pirmdien paziņoja, ka ASV palielinās finanšu spiedienu pret Irānu ar "visspēcīgākajām sankcijām vēsturē".

Irānas prezidents Hasans Ruhani pirmdien noraidīja Pompeo draudus, sakot, ka pārējai pasaulei tas vairs nav pieņemami, ka Vašingtona pieņem lēmumus tās vārdā.

ASV prezidents Donalds Tramps 8.maijā paziņoja, ka ASV izstājas no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodolvienošanās, un atjaunos visas sankcijas, kas Irānai tika atceltas kodolvienošanās ietvaros.

Lielbritānija, Francija un Vācija, kas arī parakstīja šo vienošanos, solījušas to izglābt. Arī Krievija un Ķīna, kuru paraksti ir zem šī līguma, paudušas vēlmi to saglabāt.