foto: EPA/LETA
Polija neizvirzīs kriminālapsūdzības atbilstoši jaunajam likumam par nāves nometņu pieminēšanu
Pieņemtais likums ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un citas koncentrācijas nometnes nacistiskās Vācijas okupētajā Polijā par "poļu nāves nometnēm".
Pasaulē
2018. gada 21. februāris, 22:30

Polija neizvirzīs kriminālapsūdzības atbilstoši jaunajam likumam par nāves nometņu pieminēšanu

LETA

Atbilstoši jaunajam likumam, kas paredz cietumsodu par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos, nevienam kriminālapsūdzības netiks izvirzītas, trešdien paziņoja Polijas valdības amatperso

Kā pavēstīja ārlietu ministra vietnieks Bartošs Cihockis, kriminālapsūdzības netiks izvirzītas, taču Polija varētu pieprasīt atsaukt nepatiesus paziņojumus. Polija "reaģēs, pieprasīs paskaidrojumus, argumentēs, taču nekādā ziņā nenotiks saukšana pie kriminālatbildības," norādīja Cihockis.

Viņš vada Polijas grupu juridisko un vēsturisko jautājumu apspriešanai ar Izraēlu, par kuras izveidi vienojušies abu valstu premjeri.

Šomēnes pieņemtais likums ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un citas koncentrācijas nometnes nacistiskās Vācijas okupētajā Polijā  par "poļu nāves nometnēm". Tas paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm vai par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos.

Lai gan likumā norādīts, ka tas nav attiecināms uz mākslas vai zinātniskiem darbiem, Izraēla un ASV uzskata, kas tas varētu ierobežot runas brīvību par holokaustu. Arī Ukraina paudusi bažas par šo likumu, jo tajā paredzēti sodi arī par Otrā pasaules kara laikā pastrādāto ukraiņu nacionālistu noziegumu noliegšanu.