foto: REUTERS
Anglijas latvieši pēc terorakta baidās, bet atpakaļ uz Latviju negrasās braukt
Pēc Mančestras terorakta nedrošību izjūt arī Anglijas latvieši, bet tas it nebūt nav iemesls, lai viņi sāktu domāt par atgriešanos Latvijā.
Pasaulē
2017. gada 27. maijs, 07:41

Anglijas latvieši pēc terorakta baidās, bet atpakaļ uz Latviju negrasās braukt

Kasjauns.lv

Kādreizējie liepājnieki, kuri savulaik devušies peļņā uz Lielbritāniju, pēc Mančestras terorakta izjūt nedrošību, bet atpakaļ uz tēvzemi pagaidām negrasās. Viņi metro vietā izvēlas taksometrus un izvairās no lielu masu pasākumu apmeklēšanas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Portāls liepajniekiem.lv jautāja vairākiem kādreizējiem pilsētniekiem, kādas emocijas viņus pārņēmušas pēc Mančestras terorakta.

Inita stāsta: „Protams, cilvēki ir nobijušies. Nākošajā dienā pēc traģēdijas, braucot ar taksi, šoferis apliecināja, ka cilvēki baidās. Tāpēc ne viens vien sabiedriskā transporta vietā izmanto takša pakalpojumus.

Arī mana Anglijas draudzene, latviešu meitene, atzina, ka jūt bailes braukt ar vilcienu, ka nepārtraukti vērojusi, vai tikai tuvumā nav kāds aizdomīgs „barbarisks nezvērs”, kā Mančestras spridzinātāju pašnāvnieku iedēvējuši preses ļaudis.

Es un arī pārējie jau apzināmies, ka mēs nevaram mūsdienās vairs būt droši nekur - nezinām, vai sprādziens neatskanēs tepat bērnu rotaļu laukumā, pilsētas centra lielveikalā, metro stacijā un darbadienas beigās sastrēgumā iesprūdušā autobusā. Tomēr piesardzību ir jāsaglabā.

Negrasos tuvākajā laikā apmeklēt masu pasākumus, kā, piemēram, populāru mākslinieku koncertus, vai, teiksim Praida parādi Birmingemā 27. maijā, kas ar savu krāšņumu un ekstravaganci vienmēr pilsētā pulcē lielu skaitu apmeklētāju pašā pilsētas centrā.

Latvijā tagad šķiet mierīgāk, salīdzinot ar Lielbritāniju. Bet vai tas liks latviešiem pārcelties atpakaļ uz dzimteni? Iespējams, kādam retajam. Tie, kas šeit dzīvo, lielākoties jau ir iekārtojušies, te ir darbs, daudziem apkārt jau paprāvs skaits ar radiniekiem, tāpēc krasi kaut ko mainīt vairs negribas. Protams, ja vien kādu neskars līdzīga traģēdija. Jācer, ka ne. Jācer, ka pasaulē varētu iestāties miers. Jācer...”
 
 „Iespējams, lielpilsētās dzīvojošie varētu apspriest domu pārcelties uz mazpilsētām. Vai vismaz neapmeklēt lielus pasākumus,” piebilda Anglijā dzīvojošā Larisa. Taču par iespēju atgriezties Latvijā viņai doma pēc notikušā nav bijusi: „Man pat tāda doma galvā neienāca - braukt atpakaļ. Ja godīgi, neesmu arī neko tādu dzirdējusi no draugiem un paziņām. Nedomāju, ka šobrīd ir īpaši droši arī Latvijā, ņemot vērā saspīlētās attiecības ar Krieviju”.

Savukārt Mareks, kurš uz Angliju darba meklējumos pārcēlās krīzes laikā saka: „Ne jau spridzināšana baida mūsējos, bet gan Breksits. Nupat dēļ tā pat tādi sāk strādāt, kuri četrus līdz sešus gadus nosēdējuši uz pabalstiem. Man radusies sajūta, ka mūsu tautieši par dzīvību nebaidās, bet par iespēju arī turpmāk saņemt pabalstus gan. Dažs atzīst, ka ir tādā stresā, ka murgi naktīs nākot”.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pirmdienas vakarā Mančestras arēnas foajē pēc amerikāņu popzvaigznes Arianas Grandes koncerta uzspridzinājās terorists-pašnāvnieks Salmans Abedi, nogalinot 22 cilvēkus un desmitiem citus ievainojot. Atbildību par teroraktu uzņēmās teroristiskais grupējums „Islāma valsts”.

Sprādziens Arianas Grandes koncertā Mančestrā

Sprādzienā amerikāņu dziedātājas Arianas Grandes koncertā Mančestrā pirmdienas vakarā gājuši bojā vismaz 19 cilvēki, bet vēl 50 ievainoti.

gallery icon
52

Mančestra piemin terorakta upurus

CIlvēki otrdienas vakarā pulcējās Mančestrā, Alberta laukumā, lai pieminētu 22 bojāgājušos cilvēkus spridzinātāja pašnāvnieka sarīkotajā eksplozijā pirmdienas vakarā pēc amerikāņu ...

gallery icon
87

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās