Ziemassvētku receptes
2017. gada 15. februārī, 06:00

Kāpostu ziemas zupa podiņā

Ziemas mēneši nav īpaši bagāti ar dārzeņu ražu, tāpēc vitamīni jāuzņem no tā, kas ir - skābēti kāposti kā reiz šim mērķim lieliski noder. Skābētie kāposti ziemā ir vislabākais C vitamīna avots. Tie satur arī B grupas vitamīnus un minerālvielas – nātriju, kāliju, kalciju, magniju, fosforu un dzelzi. Bet šķiedrvielas kāpostu sastāvā veicina gremošanas trakta darbību un izvada lieko holesterīnu.

Pagatavošana

90 min4 porcijas
1

Sīpolu sagriež mazos kubiņos. No kāpostiem nospiež sulu. Katlā ar biezu apakšu izkausē sviestu un apcep sīpolus. Pievieno kāpostus un cep 7-10 min. Tad kāpostus sabīda malā un brīvajā vietā uzkarsē cukuru, līdz tas izkūst un karamelizējās. Kāpostus samaisa ar cukuru, pievieno timiāna lapiņas, buljonu un sautē apm. 1 stundu. Tad pievieno bietes, uzvāra, pievieno pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.

2

Bageti sagriež šķēlēs. Sieru sarīvē uz dārzeņu rīves. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Sagatavo porcijas podiņus un katrā podiņā izspiež pa vienai ķiploka daiviņai.

3

Zupu pārlej porcijas podiņos. Pa virsu liek 1-2 bagetes šķēles, bagātīgi pārkaisa ar sieru un liek karsēties cepeškrāsnī uz 15 min. No atlikušās maizes un siera gatavo siermaizītes, kuras cep cepeškrāsnī, līdz siers ir izkusis.

4

Zupu pasniedz porcijas podiņos, klāt pasniedz ceptas siermaizītes.