foto: Shutterstock
Gaļas ēdieni
2023. gada 2. septembrī, 12:00

Zemnieku bifšteks

“Gaļas garšīgums rodas, cepot to sviestā vai taukos un augstā temperatūrā. Cepta gaļa ir gardāka par vārītu gaļu, jo, pirmkārt, pēc pareizas cepšanas gaļas virspusē rodas savilkusies olbaltumvielu garoziņa, kas aizsargā no gaļas sulu izgarošanas. Otrkārt, pie gaļas rodas piecepuma vielas ar savu raksturīgi labo garšu.”(No Mājturības un virtuves mākslas 1935. gada izdevuma)

Pagatavošana

1

Filejai atdala taukus un plēves; fileju sagriež šķēlēs 2–3 pirkstu biezumā. Izdauza ar gaļas āmuriņu.

2

Apcep uz straujas uguns no abām pusēm tā, ka vidū paliek jēls. Tad liek uz lēnas uguns, lai izkarst cauri.

3

Izcep vēršacis.

4

Sīpolus nomizo, sagriež ripiņās un apcep brūnus.

5

Bļodā kārto ceptos kartupeļus, liek virsū fileju un pārlej ar karstu sviestu. Uz filejas kārto sīpolus, tiem virsū – vēršaci.