OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Deserti
2012. gada 3. oktobrī, 19:02

Dzērveņu želeja

Pirmie cilvēki, kas atklāja dzērveņu augstvērtīgās ārstnieciskās īpašības, bija Amerikas indiāņi,kuri tās izmantoja brūču kopšanai, sāpju mazināšanai un kā sarkanās krāsas avotu. Savukārt dzērveņu ēšanas tradīciju Eiropā ieviesuši vikingi pirmā un otrā mūsu ēras gadu tūkstoša mijā.Un esam droši, ka šo mazo, bet tik īpašo ogu novertēs arī mūsu pēcteči.

Pagatavošana

4 porcijas
1

Dzērvenes iebērt katlā, pārbērt ar cukuru, mazliet saspaidīt ar kartupeļu stampu un atstāt uz 1 stundu lai ievelkās.

Nelielā bļodā uzbriedināt želatīnu ar 1/2 gl. ūdens.

Atlikušo ūdeni pievienot dzērvenēm un uzvārīt. Pievienot krustnagliņas, kanēļa standziņu un apelsīna mizas. Vārīt 5 min, tad mazliet atdzesēt un izkāst caur marli vai smalku sietu. Jau izkāstai, bet vēl siltai dzērveņu sulai pievienot želatīnu un maisīt, kamēr želatīns ir pilnība izkusis. Ja želatīns nekūst (tas varētu notikt, ja sula ir vēsa), tad sulu var mazliet uzsildīt. Pievienot dzērveņu liķieri, ja želeja tiks pasniegta tikai pieaugušajiem un mazliet atdzesēt. Saliet krūzītēs un novietot ledusskapī līdz želeja sastingst.

2

Pirms pasniegšanas krūzītes ar želeju ievietot uz 30-40 sek. karstā ūdenī. Tad apgāzt uz šķīvīša un mazliet pakratīt - želeja pati izslīdēs ārā. Dekorē ar svaigām ogām vai putukrējumu.